Zene 2.0, avagy fogd be, Britney!

A hallgató saját maga keverheti a zeneszámok alatt megszólaló hangszerek vagy akár az éneksáv hangerejét egy koreai fejlesztésű új zeneformátum, a Music 2.0 segítségével. A zenehallgatást egészen új élménnyé varázsoló technológiának a fejlesztők szerint minden esélye megvan, hogy napjaink legnépszerűbb formátuma, az MP3 nyomdokaiba lépjen – feltéve, hogy ki tud törni Koreából.

Az új, MT9 fájlkiterjesztést használó Music 2.0-t a helyi Elektronikai és Telekommunikációs Kutatóintézet fejlesztette, az eljárás kereskedelmi bevezetését pedig egy Audizen nevű cégre bízták – írja riportjában a The Korea Times. A cég áprilisban mutatta be a technológiát az Motion Picture Exprets Group (MPEG) franciaországi ülésén, ahol a delegáltak azonnal és egyhangúlag előterjesztették a rendszert az „új digitális zenei szabvány” egyik jelöltjének.

A Music 2.0-lejátszók az MT9 formátumú zenék megszólaltatásakor egy a hagyományos hangszínszabályozók mintájára kialakított hatsávos hangerőszabályzót adnak a hallgató kezébe, aki ezúttal nem a különböző frekvenciatartományok, hanem a zeneszámban megszólaló hangszerek vagy az énekes hangerejét módosíthatja, vagy akár teljesen el is némíthatja. Azaz például ha a zenehallgató szerint az énekes csak rontja az összképet, simán kikapcsolhatja a vokált.

Ehhez előbb természetesen a megfelelő szoftverek segítségével át kell kódolni a digitális zenét, a Music 2.0 formátum gyors terjedését azonban hátráltathatja, hogy a transzkódolás nem végezhető el otthoni eszközökkel: az otthoni gépen vagy médialejátszón tárolt MP3-ak egyelőre nem alakíthatók át MT9 fájlokká, sőt a technológia sajátosságaiból eredően valószínűleg erre később sem adódik majd lehetőség.

Az Audizen is csak néhány demóalbumot árul Music 2.0 formátumban, ezek ára 2000 és 3000 koreai von (azaz napi árfolyamon átszámítva 300 és 450 forint) közt alakul. Az így kínált albumok nem elhanyagolható előnye, hogy szabadon másolhatók, azaz nem tartalmaznak semmilyen DRM-eljárást. Az új technológiát elsőként a helyi szórakoztatóelektronikai multik építik majd be készülékeikbe, így a Samsung és az LG már korábban jelezte, hogy szívesen szerelnék fel mobiltelefonjaikat MT9-lejátszóval. Az első Music 2.0-kompatibilis készülékek a jövő év elején jelenhetnek meg az ázsiai ország boltjaiban.

Azóta történt