Egy kínos letartóztatás

A brit hatóságok ma bejelentették, hogy az FBI és a helyi rendőrség három szervezetének együttműködésével letartóztattak egy brit állampolgárt a Playstation és az Xbox rendszerei ellen karácsonykor indított túlterheléses támadás miatt folyó nyomozás során – írta meg a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

A 18 éves férfit nem messze Liverpooltól, otthonában vették őrizetbe.

Ez eddig még rendben is lenne, bár a DDoS-támadásokat csak a rendőrök szokták hackelésnek, elkövetőit pedig hackereknek nevezni, ám a rendőrségi közlemény szerint a vád ellene hackelési kísérlet, illetve az amerikai hatóságok félrevezetése. Ez utóbbi azt takarja, mint a rendőrök elmondták, hogy az angol terminológiával „swattingnak” nevezett bűncselekmény elkövetése miatt fogták el az illetőt, vagyis azért, mert olyan hamis riasztást adott a rendőrségnek egy Skype-hívással, hogy azok fölöslegesen vonultak ki valahová különleges egységeikkel.

Mint ismeretes, a Microsoft és a Sony szervereit tavaly karácsony napján érte a DDoS-támadás, mely annyira sikeres volt, hogy sok millió vétlen felhasználó képtelen volt használni a rendszereket. A támadást egy Lizard Squad nevű csoport vállalta magára a Twitteren közzétett bejegyzésükben.

A rendőrök közölték, hogy a letartóztatás mutatja, hogy a nemzetközi együttműködés milyen hatékony lehet olyan bűncselekmények esetében, melyek maguk is határokon átnyúlóak. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy még csak a nyomozás elején tartanak, tovább folytatják a közös munkát.

Azóta történt

Előzmények

  • Ünnepekkor a hacker is engedékenyebb

    A Lizard Squad először tönkre akarta tenni a karácsonyt, de a megfelelő ajándékért cserébe elálltak tőle. A játékosok bosszantása után inkább a Tor közössége ellen fordultak.

  • Mégis bemutatta az Interjút a Sony

    A céget hackerek támadták meg, úgy tűnt, be sem mutatják a filmet Karácsonykor. Aztán mégis, aki akarja moziban, aki otthonról nézné, streamen.

  • 7 millió felett a PlayStation 4 eladások

    A Sony új konzolja továbbra is tartja kezdeti lendületét, a nagy kereslet miatt több helyen még mindig hiány van belőle.