Frissült a Windows XP kalózlebuktató programja

A Microsoft frissítette az ún. WGA program Windows XP Professional operációs rendszerekhez szánt változatát – jelentette be a vállalat termékmarketingért felelős vezetője, Alex Kochis. Az új verzió – melynek terjesztését az automatikus frissítésen keresztül a héten kezdik meg – naprakészebb, mint elődje, és lebuktatja az újabb lopott és hamis termékkulcsokat, valamint termékaktiválási trükköket is.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a két, egy érvényesítő és egy értesítő részből álló eszköz a kalózmásolatokat használókat rendszeresen felbukkanó figyelmeztetésekkel noszogatja a termékek legalizálására. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy – ha az operációs rendszer megbukik a WGA-érvényesítésen – a bejelentkezés előtt, illetve azt követően a tálca feletti asztalterületen rendszeresen figyelmezteti a felhasználót arra, hogy „valószínűleg szoftverhamisítás áldozatává vált”. Ezen felül elfeketíti az asztalt: bármilyen háttérkép is volt beállítva, a program azt lecseréli. És bár ekkor is meg lehet változtatni a hátteret, nem érdemes, mert óránként visszaáll a feketeség – egészen addig, amíg nem sikerül validálni az XP-t.

E mellett felbukkan az asztal jobb alsó sarkában a „levakarhatatlan figyelmeztetés”, egy átlátszó grafikus értesítés, amelyet nem lehet eltüntetni. A vízjeltől annyiban különbözik, hogy nem a háttéren található, és ezért kerülhetnek alá ikonok is, melyekre gond nélkül lehet kattintani, de az ablakok kitakarják. A fekete hátteret tulajdonképpen azért vezették be tavaly augusztusban, hogy még szembetűnőbb legyen ez a figyelmeztetés.

Kochis bejegyzése szerint az új kiadásban megint egyszerűsítették a figyelmeztetéseket feldobó Notifications (WGA-értesítések) telepítésének folyamatát. A program – már ha aktív az automatikus frissítés – magától letöltődik a rendszerre, majd az első újraindítás után egy ablakban jelzi, hogy települni szeretne; a felhasználó ekkor választhat, hogy él-e a lehetőséggel. Azok, akiknél egy korábbi verzió már telepítve volt, ezt az ablakot nem fogják látni, az ő rendszerükön a termékkulcsok adatbázisa frissül csak, a háttérben, automatikusan. Ez a procedúra tudomásunk szerint eddig is így működött, ezért nem teljesen világos, hogy milyen egyszerűsítés történt most.

Az eszköz a Home kiadásra nem, csak a Windows XP Professional verzióra (illetve az arra épülő rendszerekre, a Tablet és Media Center Editionre) települ, mivel „ezt lopják a leggyakrabban”.

Azóta történt

Előzmények