Windows XP-t futtató mobiltelefon Kínából

Az In Technology nevű kínai cég a tajpeji Computex szakkiállításon ma mutatta be saját fejlesztésű mobilkészülékét, mely a vállalat állítása szerint a világon elsőként futtat Windows XP operációs rendszert. A mobiltelefon és a zsebszámítógép furcsa keresztezéséből született eszköz a találó xpPhone nevet kapta.

A készülék jelenleg csupán hanghívások és SMS-üzenetek kezelésére alkalmas, de a jövőben kínai szabványoknak megfelelő 3G-s modemet építenének bele, valamint wifi- és WiMAX-támogatást is kaphat. Érdekessége, hogy képes felébreszteni készenléti állapotból az operációs rendszert, ha bejövő kommunikációt érzékel. Megjegyezzük, hasznos is sűrűn elaltatni a jószágot, hiszen akkumulátora csupán hét órát bír ki normál üzemmódban, de egy méretesebb kapacitású teleppel állítólag fél napig is használhatjuk.

Az xpPhone belsejében az AMD „Super Mobile” fantázianevű processzorát találjuk, belső tárolókapacitása 120 gigabájt, 800x600-as felbontású érintőképernyős LCD-kijelzővel és kihúzható QWERTY billentyűzettel rendelkezik. Tömege 400 gramm, vastagsága pedig két és fél centiméter.

Az xpPhone úgymond többismeretlenes eszköz: a cég ugyanis nem volt hajlandó válaszolni azokra az újságírói kérdésekre, hogy mégis pontosan milyen processzor hajtja a készüléket, és melyik szoftverrel képes hanghívásokat bonyolítani XP alól. Azt viszont kihangsúlyozták, hogy a terméket körülbelül három hónap múlva kezdik értékesíteni Kínában, a távolabbi jövőben pedig az egész világon bevezetnék.

Azóta történt

Előzmények