A windowsos tablet nem tablet

Franciaországban az e területért felelős, a kulturális tárca szervezetéhez tartozó bizottság bővíteni tervezi azoknak a készülékeknek a körét, amelyek árába szerzői jogdíjat építenek be. Amint a helyi lapok írják: az új javaslat értelmében jogdíjkötelesek lesznek az idei év slágertermékének számító táblagépek, a beépített háttértár kapacitásától függően ezek után legfeljebb 12 eurós jogdíjat kell fizetni.

Közismert, hogy Európa legtöbb országában – jól tudjuk: Magyarországon is – az üres adathordozók és másolásra, médialejátszásra alkalmas berendezések árába épített jogdíj szolgál a jogtulajdonosoknak a szabadon készíthető magáncélú másolatok utáni ellentételezésére. A francia bizottság mostani javaslata – mely egyébként a memóriakártyák esetében díjnöveléssel számol, és a tabletek mellett a memóriával rendelkező navigációs készülékeket és autórádiókat is bevonná a jogdíjfizetés hatálya alá – nem rendkívüli: a grémium évente felülvizsgálja a jogdíjrendszert, és a piaci fejlemények tükrében változtatásokat javasol.

A mostani módosításba azonban egy sajátos szabály is került: a Windowst futtató táblagépek nem jogdíjkötelesek, csak azok, amelyeken mobiltelefonos operációs rendszer fut. Tehát például a két legnépszerűbb gép, az Apple iPad és a Samsung Galaxy Tab árába beépül majd a jogdíj, a jövőre nagy számban várható windowsos modellekébe viszont nem. A Windows pozitív diszkriminációja arra vezethető vissza, hogy Franciaországban a számítógépekre nem vetnek ki jogdíjat, és a bizottság szerint az az eszköz, melyen PC-s rendszer fut, számítógépnek tekinthető, míg az, amelyiken mobiltelefonos OS, inkább mobiltelefonnak.

Az Archos egyik androidos táblagépe
Az Archos egyik androidos táblagépe

Ezt az érvelést abszurdnak nevezte az egyik érintett francia gyártó, az Archos. A vállalat – mely főként hordozható médialejátszókat forgalmaz, de nemrég Google Android alapú tabletekkel is jelentkezett – a szórakoztatóelektronikai iparban érdekelt cégek helyi szakmai szervezetével, a Simaveleckel együtt támadja a tervezetet, melynek elfogadása a jövő év elején várható. „Hogy állíthatja bárki is komolyan, hogy egy windowsos táblagép kevésbé alkalmas magáncélú másolatok készítésére, mint egy androidos?” – tette fel a kérdést Henri Crohas vezérigazgató. A cégvezető szerint a bizottság által javasolt megkülönböztetés védhetetlen.

Magyarország még vár

A francia fejlemények tükrében kíváncsiak voltunk arra, hogy hazánkban is napirenden van-e a tabletek bevonása a jogdíjköteles eszközök körébe. Az IT café megkeresésére az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója elmondta: a jövő évi tervezetben a táblagépek nem szerepelnek, sőt semmiféle új készülék nem került most a javaslatba, melyet egyébként már szeptemberben benyújtottak az illetékes minisztériumnak.

Egyelőre tehát az új tabletek árába nem épül be jogdíj, de idővel sor kerülhet erre. Amint Dr. Tóth Péter Benjamin lapunknak kifejtette: „a tábla PC-ket illetően is azt lehet elmondani, hogy az eszközök konvergenciája és multifunkcionalitása az üreshordozó-díj egyik legnagyobb kérdése, így a tábla PC-k díjának kérdésével mindenképpen foglalkozni kell majd. A magyar jogkezelő szervezetek minden évben felméréseket készíttetnek az emberek zene- és filmmásolási szokásairól, ez mindig segítséget jelent a trendek felismerésében. Ha ugyanis az üreshordozó-díjak nem követik az emberek másolási szokásait, alkalmatlanná válnak céljuk betöltésére.”

Tóth elmondása szerint a jogdíjak európai harmonizációja most kiemelten napirenden van Brüsszelben, ezért „mi is figyelünk az ottani eseményekre, és ez a tábla PC-k megítélését illetően is így lesz.” Egy új eszközcsoport bevonása előtt mindenesetre hosszas tárgyalások folynak a jogosultak között és a díjfizetői körrel egyaránt, ilyenekre pedig e termékkategória esetében mindeddig nem került sor.

„Ami az Artisjus álláspontját illeti, az operációs rendszernek nem lehet jelentősége a díjfizetés szempontjából, csak a másolás mennyiségét és milyenségét, az emberek másolási szokásait érintő faktoroknak” – hangsúlyozta Tóth.

Azóta történt

  • A világ legjobb iPad-lapjai között a Story

    Egy amerikai ranglista szerint a magyar bulvárlap különkiadása a második legszínvonalasabb lapalkalmazás az Apple táblagépére.

  • Mobilgyártókat perel az Artisjus

    A jogvédő egyesületek visszamenőlegesen követelik a mobiltelefonok és a memóriakártyák után az üreshordozó-díjat. A Samsung már fizetett.

Előzmények