Letölthető az Internet Explorer 8 második bétája

A Microsoft tegnap tette elérhetővé az Internet Explorer következő, 8-as verziójának második tesztváltozatát, mely láthatóan jelentős mértékben eltér a jelenlegi legfrissebb, 7-es verziótól, új eszközök sora jelent meg. Ezek közül több már az első bétában is szerepelt, de a mostaniban már finomabban működnek, sokat javítottak rajtuk.

Hirdetés

Az IE 8 felhasználóbarát fejlesztései közé tartozik a fülek kezelésének és a navigációs lehetőségeknek a javítása. A füles lapkezelés ma már elengedhetetlen egy böngészőben, s az IE 8 például azzal teszi használhatóbbá ezt a módszert, hogy ha egy fülből új fület nyitunk meg, azt most már nem a fülek sorának jobb szélére teszi, ami sok fül megnyitása esetén kényelmetlen lehet, hanem közvetlenül a szülőfül mellé jobbra: így csoportok jönnek létre, melyeket a böngésző különböző fülszínekkel jelöl, az egyes füleket pedig át lehet húzni egy másik csoportba is. A fülekhez tartozó helyi menü még további csoport- és egyedi fülszervezési lehetőségeket is felkínál: bezárás, másolás, kivágás, a bezárt fülek újra megnyitása (az egész bezárt csoportot egyelőre még nem lehet újra megnyitni, csak egyenként, de a fejlesztők ígérete szerint a végleges verzióban már ez is szerepelni fog). Ha új fület nyitunk meg, akkor pedig nem üres lapot kapunk, hanem a böngésző különböző lehetőségeket kínál fel: linkeket a bezárt fülekhez, csoportokhoz, illetve az IE 8 bizonyos egyéb eszközeit.

Internet Explorer 8

A címsor is megújult. Egyrészt beíráskor javaslatokkal segít, pontosan úgy, ahogyan a Firefox is, s van, amiben többet is tud ez utóbbinál: az IE 8 címsora a találatokat kategorizálva jeleníti meg, s szerkeszthető is a lista. Ugyanakkor a könyvjelzők vagy az RSS-csatornák kezelését segítő ikon, mely a Firefoxban megtalálható a címsor jobb szélén, hiányzik belőle.

A biztonsági szolgáltatások területén is vannak újítások, ezek közül már előzetesen is a „pornó mód” (hivatalos nevén: InPrivate Browsing) kapta a legnagyobb hírverést, mely eltörli az online tevékenység minden nyomát, sütiket, ideiglenes fájlokat, böngészési történetet stb. Egy másik új eszköz az InPrivate Blocking, mely azt akadályozza meg, hogy a weboldalak a felhasználó tevékenységéről információkat küldjenek más weboldalakra – ez az eszköz, habár adatvédelmi szempontok vezették a fejlesztőket, még okozhat gondokat, mivel az internetes oldalak működtetői számára ennek olyan hatása van, mint az általuk szintén gyűlölt hirdetésblokkolóknak. Javított adathalászat elleni védelem is került az IE 8-ba (SmartScreen Filter), mely a rosszindulatú oldalakra figyelmeztet

Internet Explorer 8

Két fontos újítás még: az Accelerators (melyet korábban Activitiesnek hívtak), valamint a WebSlices. Az Accelerators egy testre szabható minialkalmazás, mely az éppen nézegetett weboldalakon található adatokhoz keres kiegészítő információkat, hogy gyorsítsa a feltételezett tevékenységet (például, ha szerepel egy utca neve az oldalon, akkor be lehet hívni hozzá egy netes térképet). A WebSlices is egy hasznos és mutatós, az RSS-hez hasonlatos kiegészítő, melynek segítségével egy épp nem látható weboldal friss információit kérhetjük le, például nyomon követhetünk egy árverést. Ehhez azonban az adott oldalnak is rendelkezni kell ezzel a lehetőséggel (ma még nagyon kevés ilyen weboldal van), s fel kell iratkozni rá.

Internet Explorer 8

Az újdonságok közé tartoznak még, hogy az IE 8 végre rendelkezik a lefagyás, összeomlás utáni bővített helyreállítási funkcióval is, finomítottak a keresődoboz működésén, a domének kiemelve jelennek meg a címsorban (így szembeötlőbbek lesznek a hamis oldalak nevei), a kedvencek menüsora is átalakult, van az IE 7-es működést lehetővé tevő kapcsoló (Compatibility View – ha egy oldalhoz IE 7-es módot kell használni, a böngésző meg is jegyzi ezt, s legközelebb így nyitja meg).

Az Internet Explorer újdonságainak listája megtalálható a fejlesztők weboldalán, s a második béta letölthető a Microsoft honlapjáról. Fontos megjegyezni, hogy ez még tesztváltozat, s mivel a program frissítésként települ, az installálás után az IE 8 kerül a gépre, lecseréli a régi programot, ezért az IE 7-es mód csak az előbb említett kiegészítő segítségével érhető el.

Azóta történt

Előzmények