Nem csinálnak forradalmat a Windows 8-as tabletek

Még csak most jön az igazi robbanás az Apple iPad által újra feltalált táblagépek piacán – állítja egy amerikai piackutató. Az NPD DisplaySearch szerint 2016-ban már több tablet fogy majd a világon, mint notebook. A piackutató frissített prognózisa 2013-ban is nagyobb tabletforgalommal számol, mint korábban: az eddig várt 168,9 millió készülék helyett 184,2 milliós globális eladást jelez előre.

Richard Shim, a cég illetékes elemzője kiemelte: eddig a tabletpiac meghatározó gyártója a kategóriát megteremtő Apple volt, a lassan megjelenő konkurens termékek pedig jellemzően az iPadet próbálták utánozni. A jövőben azonban színesebb kínálatra készülhetünk, ahogy a piac beérik, és a szereplők elkezdik kiismerni a felhasználók igényeit. „Azt várjuk, hogy a piac alapvetően átalakul majd, és a fogyasztók választási lehetősége kibővül” – magyarázta. A kísérletezésre egy mai példa az Amazon Kindle Fire, amely a Gillette-modellt vezette be a szegmensbe, azaz azt az elvet, hogy add olcsón a terméket, és a kiegészítőkből fölözd le a hasznot.


A tabletforgalom alakulása (ezer darab) a fejlődő és fejlett piacok megoszlásában

Az NPD DisplaySearch azt várja, hogy a globális piac forgalma a tavalyi 81,6 millió darabról 2017-re 424,9 millió darabra nő. Az előrejelzés szerint a termékkategóriában három nagy (illetve pontosabb így: két nagy és egy kisebb) operációs rendszer lesz versenyben: az iOS, az Android és a Windows RT,  a Windows 8 ARM-kiadása. Az Apple ma domináns platformja az évek múlásával fokozatosan veszít majd a befolyásából – jelenlegi 72 százalék fölötti piacrésze 2017-re 51 százalék körüli szintre apad –, de változatlanul megőrzi első helyét. A Google Android ezzel párhuzamosan terjed, és 22,5 százalékról 40 százalék fölé nő az elterjedtsége, míg a harmadik Windows RT 1,5 százalékról 7,5 százalékra javítja pozícióját 2017-re.

A Microsoft platformjára épülő tabletekből jövőre 4 millió, 2014-ben pedig 11,6 millió darab fogy majd – jósolja a piackutató. Shim ugyanakkor hozzátette: a Windows RT-s készülékek esetében vannak bizonytalansági tényezők, és termékbejelentések híján konzervatív, a rosszabb esettel számoló forgatókönyvvel kalkuláltak. Ettől függetlenül úgy vélik, az elkövetkező két évben biztos nem lesz átütő siker ez a platform. Összehasonlításul: az Apple ma egy negyedév alatt több iPadet ad el, mint amit a Microsoft partnereitől a 2014-es év egészére várnak.

Azóta történt

Előzmények