Tiltakozásként egy napra leáll az angol nyelvű Wikipedia

Már korábban felmerült, hogy a Wikipedia valamilyen módon, valószínűleg leállással fog protestálni az amerikai törvényhozás előtt fekvő két új, a szerzői jogokkal kapcsolatos törvényjavaslat (Stop Online Piracy Act – SOPA, illetve Protect Intellectual Property Act – PIPA) ellen. Tegnap azután Jimmy Wales, az enciklopédia alapítója hivatalosan is bejelentette, hogy szerdán, magyar idő szerint reggel hattól kezdve 24 órán át nem lesznek elérhetőek a Wikipedia oldalai, kivéve a fenti két törvényről szóló szócikkeket. Wales közölte, hogy a verzió közel 1800 munkatársával egyeztettek, és arra jutottak, hogy mindenképpen tiltakozniuk kell a törvények ellen, mivel azok komoly mértékben veszélyeztetik a szólás- és információszabadságot, és komoly lépést jelentenek a cenzúrázott internet felé.

A wikisek igyekeztek más amerikai online vállalkozásokat is rávenni a csatlakozásra, és a Tumblr, valamint a Reddit valószínűleg követni fogja a példájukat, de a legtöbben nem reagáltak a megkeresésre. Kivétel a Twitter, melynek egyik vezetője, Dick Costolo ostoba ötletnek minősítette az akciót, mivel szerinte egy nemzetközi vállalkozás leállítása egy amerikai belpolitikai vita miatt esztelen reakció.

A SOPA egyébként akkora tiltakozási hullámot indított el, hogy a hét végén a Fehér Ház is a javaslattal szemben foglalt állást, így nagyon valószínű, hogy új szerzői jogi törvénnyé nem ez a javaslat válik, hanem egy új tervezetet kell készíteni.

Azóta történt

Előzmények