Németországban kiverte a biztosítékot a WhatsApp lépése

Az adatvédelmi biztos törvénysértőnek tartja a Facebook és a csevegőalkalmazás közötti adatmegosztást.

Csak ismételhetjük azt, amit az Adobe júniusi megbüntetésekor írtunk: a kemény fellépéséről ismert hamburgi adatvédelmi felelős már nem először került be a nemzetközi sajtóba azzal, hogy kérlelhetetlenül bírálja az Európában is működő amerikai internetes vállalatok adatkezelési gyakorlatát, és ahol a jogszabályok engedik, fel is lép ellenük.

Legújabb határozata a Facebookot sújtja, ugyanis ma elrendelte, hogy a vállalat tulajdonában lévő WhatsApp alkalmazásnál azonnal le kell állítani a német felhasználók adatainak gyűjtését és tárolását, illetve a már meglévő adatokat törölni kell.

Johannes Caspar közölte, hogy a Facebook megsérti a német adatvédelmi törvényeket, illetve nem kért engedélyt az adatgyűjtésre a 35 millió német felhasználótól: „Miután a Facebook két éve felvásárolta a WhatsAppot, mind a két fél nyilvánosan vállalta, hogy nem osztanak meg adatokat egymással”, ám a valóság az, hogy a felhasználókat megtévesztik, és törvénysértő módon folytatják a tevékenységüket, amikor a Facebook hozzájut a felhasználók személyes adataihoz – mondta a biztos

A Facebook német központja Hamburgban van, ezért tartozik Caspar fennhatósága alá. A vállalat a bejelentésre reagálva közölte, hogy nyitottak az adatvédelmi hivatallal való együttműködésre, hogy az esetleg felmerülő problémákat megoldják.

Az EU és az USA szabályozó testületei is a közelmúltban jelentették be, hogy meg fogják vizsgálni WhatsApp új, augusztusban bevezetett adatkezelési gyakorlatát.

Azóta történt

Előzmények