Az állam még mindig nem vette meg az EMIR-t

Márciusban az IT café is beszámolt róla, hogy „…Galambos László eddigi tulajdonos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton aláírták a Welt 2000 Kft. eladásáról szóló szerződést” Ez a cég „…Magyarország EU-csatlakozása óta tartja karban a brüsszeli fejlesztési pénzek pályáztatását kezelő szoftvert, az EMIR-t. Csepreghy Nándor [helyettes államtitkár] a vásárlás tényét megerősítette az MTI-nek, és azt mondta: március elsejétől már az állam a kft. tulajdonosa.”

Ezzel szemben az atlatszo.hu arról írt tegnapi tudósításában, hogy „Bár Csepreghy Nándor januárban azt állította, hogy egymilliárd forintért megvette az állam a Welt 2000 Kft.-t, az Átlátszó értesülése szerint erre azóta sem került sor. Az egyik tulajdonos, Komáromi András váratlan halála után ugyanis a társaság rá eső része kiskorú gyermekeihez került, az államnak tehát újabb köröket kell futni, ha valóban meg akarja szerezni az uniós pályázatkezelő rendszert üzemeltető magáncéget. Úgy tudjuk, hogy a gyámügynek kulcsszerepe lehet az eladási procedúrában.”

Még semmi sem történt

Az atlatszo.hu forrása szerint azonban valójában még az adásvétel tényleges előkészítése sem történt meg addig, amíg a bejelentett szerződéskötés után egy nappal Komáromi András meghalt. Ezek után az üzletember kiskorú gyermekei örökölték a vállalkozás felét, ezt bizonyítja a cégnyilvántartás is. További érdekesség, írja az atlatszo.hu, hogy bár a cégnyilvántartás szerint a társaságban 2006 óta nem volt tulajdonos Komáromi – az EMIR jogtulajdonosa viszont ő volt, ezért is tárgyalt üzlettársa, Galambos László mellett vele is az állam –, a cég tulajdonrésze pár nappal a halála előtt ismét hozzá került. Tagsági jogviszonya hosszú kihagyás után 2014. február 26-án kezdődött újra, a változást február 27-én jegyezték be.

A lap úgy tudja, attól függetlenül, hogy most a gyerekeké lett Komáromi üzletrésze, az állam továbbra is fenntartja vételi szándékát, de ez ügyben még alig történt valami, még az ár sem került szóba. A névtelenül nyilatkozó forrás szerint a korábbi ár, amely a cég értékénél jóval alacsonyabb volt, már nem lesz megfelelő, éppen a gyerekek miatt, akiket nem érhet kár.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár az oldalnak megerősítette a vételi szándékot: mint mondta, a gyámhivatal rendel majd egy értékbecslést, az alapján tudják eladni a tulajdonosok a céget, majd azt is hangsúlyozta, hogy a Welt 2000 csak akkor értékes, ha az állam megrendelőként ott van a konstrukcióban.

Azóta történt

Előzmények