Nyakkendős webkonferenciával újít a Skype

Skype-logóAktívan keresi a pénztermelés lehetőségeit a Skype. A tavaly új többségi tulajdonos kezébe került vállalat régi problémája, hogy telefonálásra és csevegésre használható szoftvere hiába rendelkezik óriási felhasználói bázissal – tavaly nyáron több mint 560 millió regisztrációt tartottak nyilván –, ha az aktív felhasználók többsége csak az ingyenes klienst tölti le, de az ahhoz kapcsolódó fizetős szolgáltatásokat nem használja, sőt sokan azt sem tudják, hogy léteznek ilyenek.

Az alapértelmezésnek számító IP-alapú telefonhívásokon túl az első fizetős prémiumszolgáltatás a program 5-ös verziójában bevezetett többszereplős videokonferencia volt, amely elméletben akár tíz, a gyakorlatban megfelelő minőségben legfeljebb öt személyt tud összekapcsolni. E lehetőség megteremtése óvatos nyitásnak volt tekinthető a webes csoportmunkára aktívan építő és fizetőképesebb vállalati piac felé.

A Skype most határozottabb lépést tett a vállalati ügyfelek meggyőzésére. A cég tegnap az egyesült Államokbeli Orlandóban megrendekett Enterprise Connect 2011 konferencián bejelentette, hogy az év végéig be fogja építeni a szoftverbe a Citrix webkonferencia-technológiáját, a GoToMeetinget.

E megoldás nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni fogja a Skype már elérhető üzleti szolgáltatásait (mint amilyen a chat, a konferenciahívás, videohívás stb.). A GoToMeeting révén lehetőség lesz majd többszereplős képernyőmegosztásra és vezetékes telefonokról részt venni a konferenciahívásokon. A felek a megállapodás pénzügyi vonzatairól nem beszéltek, ahogy arról sem, hogy az új üzleti szolgáltatás milyen áron fogják kínálni.

David Gurle, a Skype vállalati üzletágának vezetője kiemelte, hogy a cég a vállalati szegmensre építi terjeszkedési stratégiáját. Elmondása szerint az aktív felhasználók 40 százaléka már ma is használja üzleti célra a kliens ingyenes vagy fizetős funkcióit. A többségük a konferenciaképességek bővítését, fejlesztését kérte – tette hozzá.

A megállapodás révén a Skype az olyan bevált kollaborációs megoldások között próbál helyet szorítani magának, mint a Cisco WebEx, a Microsoft Live Meeting vagy az IBM Lotus Sametime.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Skype

Azóta történt

Előzmények