Milyen jelszót használsz? Lehet, hogy most is épp kukkol valaki!

Hirdetés

A brit adatvédelmi hivatal (Information Commissioner’s Office – ICO) ma figyelmeztetést adott ki, melyben leírják, hogy nemrég elindult egy új orosz weboldal, ahol több ezer, nem kellően védett, internetre kötött kamera élő képét lehet követni. Az illegálisan meghackelt eszközök között nagyon sokféle van: a babafigyelőktől kezdve egészen a zártláncú hálózatok CCTV kameráiig. A jelentés szerint a weboldal több mint 250 országból „sugároz” privát adásokat – pl. az Egyesült Királyságból körülbelül 500, az USA-ból nagyjából 5000 kamera képe érhető el. Az oldalon magyarországi kamerák képei is láthatóak, körülbelül száz darab, köztük több olyan is, amelyik valószínűleg magyar lakások belsejét mutatja élőben. Különösen súlyossá teszi a magánszférasértést, hogy az orosz weboldal a térképen hajszálpontosan megadja a kamerák helyét is.

Gyengén védett webkamerák

Simon Rice a bejegyzésben kifejti, hogy mindez azért lehetséges, mivel nagyon sokan nem állítják át a megvásárolt kamera gyárilag beállított jelszavát, mely gyakran igen egyszerű, pl. 1234 vagy "admin".

Egy híradás szerint az érintett eszközök közül kb. 14 ezret egy kínai cég, a Foscam gyártott, de akadnak közöttük a Panasonic, illetve a Linksys által készítettek is.

Az ICO mindenkinek azt ajánlja, hogy azonnal vizsgálja meg, milyen jelszóval használja a kameráját, emellett ellenőrizze a biztonsági beállításokat – és ne csak a kamerán, hanem minden internetkapcsolattal rendelkező eszközén.

A hivatal már több országban értesítette a hasonló feladatokat ellátó hatóságokat a felfedezésükről.

Azóta történt

Előzmények