Világrekord a magyar warezszerver-lefoglalás

A Nemzeti Nyomozó Iroda több mint száz rendőrrel tartott razziát kedden országszerte, s ekkor hajtottak végre egy rajtaütést egy 13. kerületi lakásban, ahol rekordszámú, összesen 43 szervert foglaltak le. A vizsgálat még folyik, de előzetesen 200–250 terabájtra teszik az elkobzott gépek tárolási kapacitását – az eddig számon tartott legnagyobb fogást a holland rendőrök könyvelhették el: ők 65 terabájtnyi kapacitást koboztak el.

Hirdetés

A pénteki tájékoztató szerint a szerverek üzemletetői fizetős szolgáltatást, például előfizetéses, valamint smswarezt biztosítottak az igénybevevőknek, akik így e díjak lerovása után juthattak jogvédett tartalmakhoz: zenékhez, filmekhez, szoftverekhez.

warez

Forrás: Asva.info

Az akció során 9 embert vettek őrizetbe, közülük 6 előzetes letartóztatásba került, a csoport vezetőjét, K. Balázst a rendőrség körözi, s azt feltételezik, hogy külföldre menekült. A helyszíni vizsgálat során megtalált 43 szerver közül néhányat igyekeztek elrejteni, ugyanis a dupla padló alá helyezték el őket. Eddig 12 szerver tartalmát vizsgálták át, s ezeken a gépeken több mint 21 ezer jogtulajdonos tartalma volt megtalálható 365 millió forint becsült értékben, de a végleges szakvélemény elkészítése még hónapokig eltarthat. Gazdag Tibor, a Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Osztályának vezetője szerint a kalózszervereken tárolt anyagok összértéke elérheti az egymilliárd forintot is.

A hálózat felgöngyölítését célzó nyomozás még 2007-ben indult, s ez alatt az idő alatt világossá vált, hogy különféle gazdasági társaságok égisze alatt üzletszerűen és bűnszövetkezetben követték el a gyanúsítottak a tartalommegosztást, s ez lesz majd a vád ellenük. A hozzáférési díjak változóak voltak (400–9000 forint), s volt olyan eset, amikor egy másfél milliót érő mérnöki szoftvert kétezer forintért meg lehetett szerezni.

warez

Forrás: Asva.info

Fontos megjegyezni, hogy a hatályos jogszabályok alapján az ilyen oldalakról letöltők nem vonhatók felelősségre, mivel a törvény úgy érvel, hogy a felhasználó nem köteles arról tájékozódni, hogy az eladó megfizeti-e a jogdíjakat – az üzemeltető viszont annál inkább: akár nyolc–tizenkét év börtön is várhat rájuk, ha sikerül bizonyítani a bűncselekményeket, illetve a halmozottságot.

Azóta történt

Előzmények