Új korszakba lépett az orosz űrkutatás

Igen komoly lépést tett előre az orosz űrkutatás, amikor ma sikeresen felbocsátottak egy embert nem szállító rakétát, ugyanis egy új központból indult útjára a Szojuz 2.1 rakéta. Mindennek az a kiemelt jelentősége, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2011-ben rendelte el, hogy a Távol-Keleten, az amuri körzetben építsenek egy új létesítményt Vosztocsnij (Keleti) űrkikötő néven, mely a legendás bajkonuri központ szerepét veszi át. Az építkezések várható befejezése 2018-ban történik meg, az összköltséget 4,5-6 milliárd dollárra becsülik.

Vosztocsnij
[+]

A rakéta három műholdat vitt magával, melyeket az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz jelentése szerint a sikeres start után pár órával pályára is állítottak.

A politikai felhangoktól sem mentes rajt azért lett problémás, mivel eredetileg szerdán szerették volna fellőni a rakétát, ezért Putyin elnök oda is utazott, ám a felmerülő gondok miatt az indítást a tervezett rajt előtt másfél perccel az automatikus vészrendszer jelzése alapján lefújták. Putyin mindenesetre maradt, majd a mai sikeres start után gratulált a személyzetnek, és közölte, hogy ez csak az első lépés.

Azt még most sem tudni, hogy a fellövést miért kellett elhalasztani, a Roszkozmosz csak annyit közölt, hogy folyik a vizsgálat. A nyugati híradások arról számoltak be, hogy az építkezést és a teljes projektet korrupciós botrányok övezik, kifizetetlen számlákról írnak, illetve arról, hogy három alvállalkozót is letartóztattak korrupciós vádak alapján.