Garantáltan gyors a net a Vodafone-nál

Tovább folytatja február közepe óta tartó nyilatkozatpárbaját a Magyarország leggyorsabb mobilinternetes hálózata címért a T-Mobile és a Vodafone. A nyilvánosság előtt zajló, ám alapvetően belterjes szakmai-mérésmódszertani vita azonban most a fogyasztók számára is hasznos fordulatot vett: a Vodafone a korábbiaknál jelentősen magasabb le- és feltöltési célértékek biztosítását vállalta. Amint a szolgáltató mai naptól hatályos általános szerződési feltételeiből kiderül: a HSDPA/HSUPA-technológiával lefedett területeken a garantált letöltési sebesség 150-ről 2100, a garantált feltöltési sebesség pedig 40-ről 800 kbps-ra nő.

Hirdetés

A garantált sávszélesség a hazai szabályozás értelmében az a minimális átviteli sebesség a hálózaton, melyet az operátor az esetek legalább 80 százalékában biztosít. E mutatónak fontos ügyfélvonzó ereje van – és alighanem sokkal hasznosabb a felhasználók szempontjából, mint az, hogy kié a „leggyorsabb hálózat” cím –, hiszen bizalmat kelt a távközlési vállalat iránt, ha a hirdetett maximum és a minimálisan garantált értékek között nem tátong széles szakadék.

E tekintetben korábban a hazai mezőnyben egyedül a T-Mobile volt elég bátor ahhoz, hogy komolyan vehető célértékeket adjon meg: a magenta szolgáltató jó ideje 2000 kbps letöltési és 800 kbps feltöltési sávszélességet garantál HSDPA/HSUPA-hálózatán. A Vodafone most e szinthez zárkózott fel, sőt letöltési vállalásában egy hajszálnyival túl is licitálta riválisát. A cég közleménye szerint az ászf-módosítással is alá akarták támasztani azt a korábbi, egy távközlési tanácsadó cég mérésein alapuló állításukat, mely szerint az ő hálózatukon lehet a leggyorsabban internetezni hazánkban.

A T-Mobile a lépésre válaszul egy újabb mérés eredményeivel állt elő. Ezt 2010 harmadik negyedévében a brit ARCchart piackutató készítette Apple iPhone-ra és androidos okostelefonokra telepíthető sávszélességmérő alkalmazása segítségével, összesen 28 európai országban. A magyarországi adatok kizárólag Budapestről származnak, innen az elemzők – tudtuk meg – 6709 felhasználói mérés adatait gyűjtötték be. Ezek alapján a T-Mobile széles sávú mobilhálózata bizonyult a leggyorsabbnak 2,18 Mbps átlagos letöltési sávszélességgel – ez az érték kétszerese annak, amit a második helyezett operátornál mértek. Jó minősítést a három szolgáltató közül egyedül a T-Mobile kapott az ARCcharttól. A piackutató egyébként egy másfél évvel ezelőtti mérésben szintén a T-Mobile-t hozta ki győztesként.

A Telenor mindeddig nem szólt bele a leggyorsabb hálózat címéért folyó versenybe, és továbbra is rendkívül alacsony (120/40 kbps) mobilinternetes sávszélességre vállal garanciát. A szolgáltatótól megkérdeztük: várható-e, hogy a közeljövőben megemelik e mutatókat, de a sajtóosztály arra hivatkozva, hogy a jövőbeli üzleti döntésekről nem adhat tájékoztatást, elhárította a kérdést. Azt viszont elmondták, hogy a cég tavaly augusztusban a hazai piacon elsőként jelentette be grandiózus hálózatfejlesztési projektjét, mely 2012-ig egy új, LTE-képes infrastruktúrára cseréli le a jelenlegit. „Az új hálózat gyorsabb, megbízhatóbb és kiváló minőségű szélessávú mobilinternet-szolgáltatást fog biztosítani a Telenor ügyfelei számára” – fogalmaztak.

Azóta történt

Előzmények