Amire vágytál: okos bikini és okos gatyó

A Vodafone tovább nyomul az IoT-piacon. Hogy mekkora sikerrel, majd kiderül. Most mindenesetre a nyarat kihasználva a strandolóknak kívánnak új megoldásokat nyújtani.

A dolgok internetére, vagyis az IoT- (Internet of Things) megoldásokra épülő fürdőruhát, gyereksapkát és utazótáskát mutatott be a Vodafone, mely vállalat már igen korán „rárepült” erre a szegmensre.

Miután magunkhoz tértünk az első megdöbbenésből, érdemes megnézni közelebbről is, hogy a Vodafone miben is lát üzleti lehetőséget.

The Internet of Things Revolution

A közlemény szerint a „Smart Summer” mintakollekció első elemeit a tervezők hasznos okosságokkal vértezték fel: a bikini vagy a fürdőnadrág jelez, ha napozás közben az UV-sugárzás káros szintet ér el, a sapka figyelmezteti a szülőt, ha a gyermek elkóborol a strandon, az okos utazótáska pedig elveszett poggyászok megkeresésekor lehet hasznos.

Ezek nem meglepő módon az IoT klasszikus felhasználásán alapulnak: valahol van egy szenzor, ami bizonyos dolgokat érzékel, és erről a felhasználóját a telepített okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja.

Beépülni mindenhová

A leírás szerint a mintakollekcióban található okos bikini és fürdőnadrág beépített UV-érzékelőkkel figyeli napkeltétől napnyugtáig az UV-sugárzás mértékét és egy okostelefonos alkalmazás segítségével figyelmeztet, ha már túl sok UV sugarat kaptak az érzékelők és a ruhadarab viselői. A fürdőruhák egy apró, vibráló riasztó egységet is tartalmaznak, amelyet a fejlesztők az övbe, illetve a pántba építettek.

Az okos gyereksapka szintén UV-érzékelővel, valamint egy Vodafone SIM-mel és egy mini nyomkövetővel rendelkezik, amely üzenetet küld a szülők okostelefonjára, amennyiben gyermekük az előre megjelölt távolságon túlra barangol. Az okos utazótáska beépített Vodafone IoT nyomkövető technológiával rendelkezik és így a poggyász tulajdonosa okostelefonja segítségével tudja megkeresni elveszett csomagját.

A Vodafone közleménye szerint a „Smart Summer” mintakollekció arra a várakozásra épül, hogy a piaci előrejelzések szerint az alacsony költségű, kis energiaigényű, akár 10 évnél is hosszabb élettartamú akkumulátorral rendelkező IoT-re épülő megoldások átalakítják majd az emberek mindennapjait, beleértve az élet szinte minden területét, így a kikapcsolódást is.

Hogyan működik a technológia?

A Vodafone „Smart Summer” prototípusai három eltérő nyomkövetési módszert és két kommunikációs technológiát ötvöznek. A kis hatósugarú nyomkövetésre az alacsony energiaigényű Bluetooth technológiát alkalmazzák, és hideg-meleg jelzéssel mutatják meg az okostelefonos alkalmazáson keresztül a gyermek sapkájának vagy a poggyásznak a közelségét. A nagyobb hatósugarú nyomkövetés GPS technológián és a mobilhálózaton alapul, és az eszközök ezek használatával jelzik az okostelefonon megjelenő térképen az elkalandozó gyermek sapkájának vagy az elveszett poggyásznak a pontos helyét.

Azóta történt

Előzmények