Vírusirtó otthoni routerekre

A Trend Micro tegnap egy újfajta védelmi szoftvert mutatott be: egy olyan, otthoni felhasználóknak fejlesztett internetbiztonsági csomagot, amely nem a számítógépen, hanem a routeren fut. A beszédes Home Network Defender nevet viselő termék egyelőre a Cisco Linksys üzletágának két Wireless-N útválasztóján, a WRT310N és WRT610N modelleken lesz elérhető, de később más vezeték nélküli routerekhez is csomagolják majd. A vásárlók a biztonsági szoftvert 30 napig ingyen használhatják, a grátisz időszakot követően azonban csak éves előfizetési díj fejében.

Hirdetés

A Trend Micro és a Cisco szerint a megoldás nagy előnye, hogy a háztartás összes internetre csatlakozó eszközét védi, ideértve minden számítógépet, játékkonzolt, wifiképes okostelefont vagy médialejátszót. A szoftver valós időben monitorozza a forgalmat, és kiszűri a támadásokat, kártevőket, gyanús weboldalakat, adathalász-próbálkozásokat, és szülői felügyeleti funkciókat is kínál. A felhasználók három védelmi szint közül választhatnak.

A Trend Micro legnagyobb riválisai, a Symantec és a McAfee számos PC-gyártóval szövetkezett azért, hogy azok a termékeik demóverzióját feltelepítsék az új számítógépekre. Ezért a szoftverek gyártói fizetnek a hardvergyártóknak, akik gyakran versenyeztetik is őket, és a legtöbbet ajánló céggel kötnek kizárólagos megállapodást. A Trend Micro kevés ilyen üzletbe ment bele, mert a licitálás gyakran felveri az árakat, és kérdésessé válik e terjesztési csatorna megtérülése. Ezt a csatornát próbálja meg kiváltani a cég olyan új megállapodásokkal, mint amilyet most a Ciscóval hozott tető alá.

A Home Network Defender éves előfizetési díja az Egyesült Államokban 60 dollár, ez tartalmazza a PC-s vírusirtó négy gépre érvényes licencét is. A japán IT-biztonsági vállalat hamarosan olyan megoldással is előáll – derül ki a Reuters tudósításából –, amely a mára elsődleges adathordozókká vált pendrive-okat védi a fertőzéstől, és azokon előtelepítve lesz megtalálható. Ennek licencéhez ugyancsak hozzácsapják majd a PC-s verzióét is – közölték.

Azóta történt

Előzmények