Megjelent a VIPRE vírusirtó magyar változata

A Sunbelt Software hazai képviselete ma jelentette be a VIPRE Antivirus + Antispyware vírusirtó új, 3.2-es változatát, amely immár magyar nyelven is elérhető.

Hirdetés

A 2008 nyarán debütált VIPRE számos fejlesztésen, finomításon esett keresztül, s a program hazai sikerének tudható be, hogy a német után a magyar lett a második nyelv, melyen megjelent. A legfrissebb változat a vírusadatbázisok, heurisztikus eljárások és kódemulációs megoldások mellé most egy virtuális számítógépet is felépít, amelyben kísérletileg, egyfajta számítógépnek álcázott víruskaranténban hagyja működni a gyanús programokat, működésük alapján kiszűrve az új kártevőket.

A legújabb programváltozattal a Sunbelt Software új szemléletet alkalmaz: egyrészt a CounterSpy kémprogram-eltávolító segítségével teljes értékű kémprogram-védelmet biztosít, így nincs szükség kiegészítő kémprogram-eltávolítóra, másrészt viszont nem tartalmaz olyan alkalmazásokat – például spamszűrőt –, amelyek feladatait ma már legtöbb esetben a szolgáltatók, levelezőkliensek vagy specializált programok látják el nagy hatékonysággal.

A másik komoly újítás a virtualizáció kihasználása. A virtualizációs megoldásokat eddig csak nagyobb adattároló szerverek esetében alkalmazták, amikor a hatékonyabb és gyorsabb kapacitáskihasználás érdekében egy-egy alkalmazás virtuálisan fut a hardveren. A VIPRE az elsők között alkalmazza ezt a megoldást az elektronikus kártevők elleni védelemben: a VIPRE MX-V névre keresztelt virtualizációs eljárása egy teljes számítógépet szimulál mindössze 400 KB, vagyis mindössze egy mobiltelefonnal készített fénykép méretét kitevő memóriában: az ál-számítógép BIOS-t, Windows-t, fájlrendszert, beállításjegyzéket és hálózati kapcsolatokat (sőt, a valósághűség érdekében szimulált bugokat is) tartalmaz. A számítógép ellenőrzésekor ezen a fiktív számítógépen futhatnak az alkalmazások, így a vírusok és trójaiak is. A program tehát e kísérleti laborban megfigyeli, illetve nyakon csípi az új, még ismeretlen kártevőket, majd karanténba zárja őket, és megakadályozza, hogy elindulhassanak.

Azóta történt

Előzmények