Az tündöklő hírnév

A biztonsági szakember dobott már néhány nagyot, de lehet, hogy most csak médiafelhajtást akart magának.

Egyelőre még nem tudni, hogy mekkora a jelentősége annak, hogy a MacKeeper alkalmazásgyártó biztonsági kutatója, Chris Vickery egy olyan, az internetről hozzáférhető, 2,2 millió rekordot tartalmazó adatbázist fedezett fel, melyben olyan személyek és szervezetek adatai is megtalálhatóak, akik feltételezések szerint valamilyen módon kapcsolatban állnak a terrorizmussal, így kiemelten kockázatosnak számítanak.

Hirdetés

A már több nagy felfedezést prezentáló szakember a Redditen közzétett bejegyzésében számolt be erről, és azt írja, hogy a Thomson Reuters hír -és adatszolgáltató vállalat pár éve felvásárolt egy hasonló tevékenységgel foglalkozó vállalkozást, melytől megszereztek egy World-Check névre hallgató adatbázist is, melyet a mai napig frissítenek, és az itt található információkat kormányok, nemzetbiztonsági ügynökségek, bankok és ügyvédi irodák is felhasználják szerte a világon. Vickery állítása szerint ennek az adatbázisnak egy régebbi, 2014 közepéről származó verziójához jutott hozzá.

A beszámoló szerint a terrorizmussal valószínűleg kapcsolatban álló személyek és szervezetek adatai csak töredéke az egyébként nyilvánosan hozzáférhető forrásokból összeállított teljes adatbázisnak, a többi adat olyanokra vonatkozik, akik pénzmosással, szervezett bűnözéssel, korrupcióval, vesztegetéssel és egyéb hasonló bűncselekményekkel gyanúsíthatóak.

Vickery megkereste a Thomson Reuterst, akik elismerték ugyan az adatszivárgást, ám azt állítják, hogy az nem náluk történt, hanem harmadik féltől kerültek ki az adatok. Ezzel együtt megköszönték a szakember figyelmeztetését, és közölték, hogy kapcsolatba léptek azzal, akitől valószínűleg kikerültek az információk.

Az jelen pillanatban még nem világos, hogy a kutatón kívül más is hozzáfért-e az adatbázishoz.

Megjegyzendő, hogy az adatokat publikus forrásokból összegyűjtő, ezt pénzért kínáló World-Check már rég támadások célpontja, mivel többször kiderült, hogy tévesen gyanúsítottak meg személyeket terrorizmussal, annak támogatásával – a Vice News év elején megjelent kutatása szerint több olyan személy is szerepel rajta, akik éppen hogy a terrorizmus elleni küzdelemben szereztek nevet maguknak.

Előzmények