Véget érhet a DVD-háború

A DVD-lemezek tárolókapacitásának növelésére ma még két, egymással nem kompatibilis szabvány is létezik. Belátva, hogy a küszöbön álló formátumháború sem a vásárlóknak, sem a gyártóknak nem érdeke, a rivális megoldásokat kifejlesztő Sony és Toshiba most tárgyalóasztalhoz ült egy egységes szabvány kialakítása érdekében – írja a Reuters a Nihon Keidzai című japán gazdasági lap mai beszámolójára hivatkozva. A felek közti megegyezés még ebben a hónapban megszülethet.

A formátumháborúban az egyik oldalon a Toshiba és NEC által kifejlesztett HD DVD szabvány áll. E megoldásnak – mely 15, illetve 30 Gbyte adat tárolását teszi lehetővé egy diszken – vitathatatlan előnye, hogy mai DVD-lemezekkel megegyező méretű korongokat használ, így az átállás költségei minimalizálhatóak. A HD DVD továbbá támogatja a jelenleg használatos lemezekkel való kompatibilitást is.

Az optikai lemezformátum szabványosítását felügyelő DVD Forum e változat mellett tette le voksát, ami azért is meglepő, mert a másik oldalon álló Blu-Ray formátum mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson Multimedia. A Blu-Ray – mely legfeljebb 25, illetve 50 Gbyte adatot képes tárolni – azonban nem kompatibilis a jelenlegi gyártói infrastruktúrával, ezért bevezetése költségesebb.

Azóta történt

Előzmények