Vége a szűk esztendőknek a Deutsche Telekomnál

Több mint egy euró osztalékot fizet majd részvényenként a Deutsche Telekom (DT), ha sikerül teljesítenie hároméves üzleti tervét. Ennek eredményeképpen 2006-ra 7,9 milliárd euró nettó profitot várnak.

A német üzleti lap, a Capital – amely egyébként nem jelölte meg forrásait – úgy tudja, hogy Európa legnagyobb távközlési csoportja, a Deutsche Telekom az idei évre 4,3 milliárd euró adózott eredményt tervez. A Matáv fő tulajdonosa hivatalosan még nem tette közzé 2005–2006-os profit-előrejelzését; novemberben is csupán annyit közölt, hogy tavalyra 3,2 milliárd euró nettó profitot vár, s ha ez sikerül, akkor 0,62 euró osztalékot adnak részvényenként. Az utóbbi két évben – sok más nagyvállalattal egyetemben – a DT minden eurócentet arra fordított, hogy ledolgozza a felvásárlásokkal képződött hatalmas adósságállományát. Ennek eredményeképp a társaság nettó tartozásai 2007-re 31,7 milliárd euróra csökkennek – legalábbis a Capital értesülései szerint.

A 2006-ig megcélzott profitnövekedést nagyrészt az teszi lehetővé, hogy a DT is átáll az idén az IFRS könyvelési szabványra; ennek egyik eredménye az lesz, hogy 2005-től nem terheli a mérleget az évenkénti goodwill-leírás. Ezen túl más oldalról is javulnak a társaság eredményei: a német lap szerint a DT mintegy 27,3 milliárd euró forgalmat bonyolít le idén, míg legnagyobb leányánál, a T-Mobile-nál 30,2 milliárd euró várható ugyanezen rubrikába. A társaság a megjelent cikkel kapcsolatban meglehetősen szűkszavú volt, mindössze annyit volt hajlandó elárulni: nincsenek feltételek a 2005. év után járó osztalékkal kapcsolatban.

"Nem szeretném, ha spekulációs buborék jönne létre a részvény körül" – mondta a német pénzügyminiszter, Hans Eichel a DT-papírok árfolyamának szerdai száguldása láttán, amelynek csúcspontja több mint két százalékkal volt a keddi záróérték felett.

Azóta történt

Előzmények