Saját VR megoldást mutat be a Valve

A Steam számítógépek, kontroller és operációs rendszer után nemsokára újabb fejlesztéssel áll elő a Valve. A jövő év januárjában esedékes Steam Fejlesztői Napok programterve alapján a cég egy olyan megfizethető VR, azaz virtuális valóság eszköz prototípusát fogja bemutatni, ami szerintük meghatározó lesz a VR területén a közeljövőben, és lenyűgöző élményt képes nyújtani. A terméket Michael Abrash fogja prezentálni, aki 2011-ben csatlakozott a Valve-hez, és ideje nagy részét a vállalat VR és AR (kiterjesztett valóság) projetkeinek szentelte. A programtervben szerepel még egy VR-hoz kapcsolódó előadás, ami a Steamworks, a Steam áruház és a Steam Overlay változásait és jövőjét fogja ismertetni.

A saját VR megoldás bemutatása kissé meglepő, a lépésre ugyanakkor egy ideje már számítani lehetett. Fél éve derült ki, hogy a Valve-en belül egy csapat különböző AR és VR megoldások fejlesztésén dolgozott, de az AR projektet leállították, mert a cég terveihez, a PC-n (és a Steamen) népszerű játékokhoz sokkal jobban passzolt a virtuális valóság. Az AR projekt azonban nem tűnt el a süllyesztőben, a Valve-től emiatt távozó két mérnök, Jeri Ellsworth és Rick Johnson megalapította a Technical Illusionst, és Gabe Newell beleegyezésével és teljes támogatásával egy kereskedelmi forgalomba hozható termék létrehozásába kezdtek. Néhány napja zárták elsöprően sikeres Kickstarter kampányukat, egy hónap alatt több mint egymillió dollárt gyűjtve, az első darabok szállítását 2014 szeptemberére ígérik.

Mivel a Valve (és Gabe Newell) eddig is teljes mellszélességgel támogatta a még mindig fejlesztés alatt álló, de egy ideje már kipróbálható Oculus Riftet, egyes vélemények szerint lehet, hogy a két cég szorosabb együttműködésre lép, és a Valve valamilyen Oculus technológián alapuló saját eszközt fog bemutatni. Valószínűbb azonban, hogy nemrég bejelentett kontrollerhez, nappaliba szánt számítógéphez és operációs rendszerhez hasonlóan a Valve ezen a téren is szeretné kézbe venni az irányítást, és saját megoldást letenni az asztalra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

  • Így nézhet ki a Steambox

    Itt az első kép a Valve nappaliba szánt számítógépének prototípusáról. Reméljük, tényleg nem a végleges házat mutatták meg, és nem csak egy újabb fekete dobozzal gazdagodik a lakás.

  • Steam Family Sharing: a Valve meglépte, amitől a Microsoft visszakozott

    Úgy fest, a PC-s játékosok előbb kapnak lehetőséget digitális játékgyűjteményük megosztására, mint a konzolosok. A Valve nemsokára bevezeti azt a funkciót, ami a Microsoft eredeti elképzelése szerint az Xbox One egyik nagy újítása lett volna.

  • Túl sokba kerülne a Microsoft IllumiRoom

    Az év elején bemutatott, projektoros képernyő-kiterjesztési megoldás belátható időn belül biztos nem kerül kereskedelmi forgalomba.