Steam Family Sharing: a Valve meglépte, amitől a Microsoft visszakozott

Váratlan újdonsággal rukkolt elő ma a Valve, ugyanis a világ legnagyobb digitális játékterjesztő platformját üzemeltető cég bejelentette, hogy a Steam felhasználók számára nemsokára elérhetővé teszi játékgyűjteményük megosztását családtagok és barátok számára. Digitális játékkönyvtárunk megosztása eredetileg az Xbox One egyik nagy dobása lett volna, azonban a megvalósításához szükségesnek tartott korlátozások nagyon komoly ellenkezést váltottak ki a leendő Xbox One tulajdonosokból, aminek hatására a Microsoft visszakozott, és ennek sajnos a játékmegosztás is áldozatul esett.

Hirdetés

A Steamen belül csak teljes játékkönyvtárat lehet majd megosztani, egy-egy adott játékot nem.  Minden, a játék használatára jogosult felhasználó saját mentésekkel rendelkezik majd – amit természetesen lehet majd szinkronizálni a Steam felhőjébe is – és a trófeákat is egymástól függetlenül lehet majd gyűjteni. Egyszerre 10 felhasználóval lehet majd megosztani a könyvtárunkat, és lesznek olyan játékok is, melyeket technikai okok miatt – előfizetéses modell, harmadik féltől származó kliens (pl. Windows Live vagy Uplay), régiókorlát – nem lehet megosztani. A megosztott könyvtárat egyszerre csak egy játékos használhatja, és a tulajdonosnak mindig prioritása lesz. Ez azt jelenti, hogy ha kölcsön adjuk a játékainkat, de aztán mégis kedvünk szottyan elindítani valamelyiket miközben egyik erre feljogosított barátunk éppen játszik a gyűjteményünk egyik darabjával, a rendszer automatikusan figyelmezteti, és ad neki néhány percet arra, hogy kilépjen.

A megvásárolt DLC-k mindegyik, a könyvtár használatára jogosult felhasználó számára elérhetőek lesznek, de a játékon belüli tárgyak és egyéb digitális javak mindig az adott fiók tulajdonosánál maradnak, megosztásukra nem lesz lehetőség.

A Valve arra is felhívja a figyelmet, hogy figyeljünk arra, kivel osztjuk meg a játékainkat, ugyanis ha azokat csalásra használják, a tulajdonostól megvonhatják a megosztás jogát.

Az új funkció béta verziója nemsokára elérhető lesz, bétatesztelőnek a Family Sharing Steam-csoporthoz csatlakozva lehet jelentkezni.

Azóta történt

  • Így nézhet ki a Steambox

    Itt az első kép a Valve nappaliba szánt számítógépének prototípusáról. Reméljük, tényleg nem a végleges házat mutatták meg, és nem csak egy újabb fekete dobozzal gazdagodik a lakás.

  • Xbox, show my stuff!

    A Microsoft nemsokára megjelenő új konzoljának kezelőfelületét Marc Whitten és Yusuf Mehdi mutatja be.

  • Saját VR megoldást mutat be a Valve

    A cég a januári Steam Fejlesztői Napokon áll elő a prototípussal, és a virtuális valósággal kapcsolatos koncepciójával.

  • Steam Music – nem az, aminek első pillantásra látszik

    Egy újabb streaming zeneszolgáltatás, netán olyan áruház, ahonnan játékok zenéit lehet megvásárolni? Egyik sem.

Előzmények