Üzleti intelligencia az Oracle háza táján

A globális Üzleti Intelligencia (BI) világpiac értéke 2004-ben 9,3 milliárd dollárt tett ki, az IDC 2004 végi előrejelzése szerint pedig 2005 végére 27 százalékos növekedés mellett elérheti akár a 11,8 milliárd dollárt is. A magyarországi üzletiintelligencia- és adattárházpiac értéke az Oracle átfogó elemzésre épülő becslése szerint 2004-ben a világpiacinak megfelelő mértékű növekedés mellett körülbelül 4 milliárd forint volt, ebből a kaliforniai szoftvervállalat hazai részlegének piaci részesedése megközelítőleg 50 százalék, a fennmaradó részen pedig számos versenytárs osztozik, jelentősebb dominancia nélkül. A piac értéke 2005-ben várhatóan 30 százalékot fog nőni, elsősorban a banki és az államigazgatási szektorban tapasztalható növekvő keresletnek köszönhetően – tudtuk meg egy tegnapi Oracle-rendezvényen. 

Magyarországon különösen intenzív érdeklődés tapasztalható a tervezési és költségelemző alkalmazások iránt, illetve meglévő eszközrendszereiket egészítik ki az adattárház alkalmazó vállalatok biztonsági eszközökkel, adatfeltöltő eszközökkel és OLAP, illetve adatbányászati kiegészítésekkel. Többen e szervezetek közül átlépték a terabyte-os mérethatárt, amely már nemzetközi méretekben is jegyzett. Ugyanakkor, a hagyományos partnereknek számító telekommunikációs cégek és a pénzintézetek mellett, fokozódó érdeklődés tapasztalható az államigazgatási szervek részéről is, több nagy szervezet kezdett, illetve kezd bele a közeljövőben adattárház építésébe.

Az utóbbi időben fokozottan előtérbe kerültek az iparági adatmodellek, és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások. Ebből az okból következően a cégek ma már megkövetelik a fejlesztéseket meggyorsító eszközök használatát a projekteken. Az üzemeltetésben is elvárt az, hogy minél kevesebb erőforrás használatával tudják a szervezetek megoldani a napi működtetést, és főképpen alkalmazkodni tudjanak a változó elvárásokkal fellépő teljesítmény követelményeknek. Ez a követelmény az önhangoló, üzembiztos működést garantáló szoftver-hardver architektúrák iránti igény erősödésében mérhető le. Az is érzékelhető, hogy nem részmegoldásokat keresnek a vállalatok, hanem jól megfogalmazott informatikai és üzleti stratégiák mentén fogalmazzák meg igényeiket, amelyek alapján sok esetben a teljesség igényével lépnek fel például a teljesítmény-menedzsmenttel és méréssel kapcsolatosan.

Az Oracle jelentős figyelmet szentel a vállalati és intézményi teljesítménymenedzsmentet kiszolgáló eszközrendszer fejlesztésére (idegen kifejezéssel: Corporate Performance Management). Az eszközrendszer egy teljesen új tervező és költségelemző alkalmazást kapott Enterprise Planning and Budgeting (EPB) néven. Ez az alkalmazás a magyar piacon is jelentős sikereket elért Financials and Sales Analyzers eszközcsomag továbbfejlesztéseként a vállalatirányítási csomag elemző moduljaihoz és a kiegyensúlyozott mutatószám-alkalmazáshoz való szorosabb csatlakozás, valamint a beépített folyamatkezelője révén várhatóan felkelti majd a vállalati kontrollerek és a stratégiát alkotó informatikusok figyelmét. Ugyanerre az időszakra időzítették a kiegyensúlyozott mutatószám rendszerének (Oracle Balanced Scorecard) és vállalatirányítási rendszeréhez kapcsolódó jelentésrendszerének (Daily Business Intelligence) frissítését is.

Az Oracle az adattárház építéshez kapcsolható adatközpont (Data Hub) elképzelés – az ügyféltörzs-konszolidáció és -szinkronizálás (Customer Data Hub) – mellett már a termékekkel kapcsolatos törzsadat képzésre és konszolidációra is koncentrál, és felvállalja az ezzel kapcsolatos adattisztítási tevékenységeket, akár magyar nyelvi környezetben is. A vállalat mindkét területen a kereslet 50 százalékosnál nagyobb mértékű növekedésére számít. Emellett rövidesen megjelenik a Financial Consolidation Hub is, amely a vállalatcsoportok számára a különböző vállalatirányítási rendszerek adatait konszolidálja, és automatizálja a konszolidált pénzügyi jelentések előállítását.

Az Oracle adatbázis-kezelő - több éves fejlesztés eredményeként - integráltan nyújtja a relációs és a többdimenziós adatkezelést, az adatkivonatolás, átalakítás és betöltés szerveroldali támogatását és az adatbányászat algoritmusait, ami magyarázza a kiemelkedő gyorsaságot és költséghatékonyságot. Az eszközcsomag tartalmazza az adatfeltöltést vezérlő Warehouse Builder eszközt, illetve a jelentéskészítő és az ad hoc lekérdező eszközt. A kínálatban a publikációs eszközök számára a Portál termék nyújt felületi integrációs lehetőséget. A Java alapú fejlesztő eszköz, a JDeveloper teszi teljessé az üzleti intelligencia eszközkínálatot, testre szabott elemző alkalmazások fejlesztésének biztosításával.

Azóta történt

Előzmények