Pofára esés: a jogvédők is kalózkodnak

Igen nagy presztízsveszteséget szenvedhet el az egyik legnagyobb amerikai kiadói szövetség, ha valósnak bizonyul egy nemrég nyilvánosságra került információ.

Az Egyesült Államokban zajló, a kalózkodást visszaszorítani kívánó új törvény (Stop Online Piracy Act – SOPA) kapcsán kialakult vitát jelentős mértékben felkorbácsolta ugyanis egy bejegyzés, mely a TorrentFreak oldalán jelent meg. Ebben a szerző azt állítja, hogy a YouHaveDownloaded.com oldal segítségével kiderítették, hogy egyrészt a kalózokat lángpallossal üldöző kiadói szövetség, a RIAA (Recording Industry Association of America), másrészt az ez ügyben szintén keménykedő nemzetbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) alkalmazottai is előszeretettel töltenek le a BitTorrent segítségével illegálisan tartalmakat.

A cikk szerint hat darab, a RIAA-hoz tartózó IP-ről töltöttek le többek között zenéket, illetve a Dexter tévésorozat első öt évadát, sőt – ironikus módon – a Law and Order egy epizódját is.

A RIAA szóvivője tagadta az állításokat, aki szerint egyetlen alkalmazottjuk sem tett ilyet. Az eredeti cikk szerzője szerint ez hazugság, az érdeklődő Cnet-nek bemutatta, hogy a letöltésben bizonyítottan érintett címek az amerikai IP-regiszter szerint a RIAA-hoz tartoznak. A kiadói szövetség szóvivője szerint ez nem bizonyít semmit, a érintett címeket harmadik felek, beszállítók használják, akik megbízásból dolgoznak a szövetségnek, a RIAA alkalmazottai semmiképp nem vádolhatóak.

A TorrentFreak cikkében az is szerepel, hogy több mint 900 olyan egyedi IP-címet találtak, melyek a DHS-hez tartoznak, és amelyekről ugyanilyen módon töltöttek le jogvédett tartalmakat. A DHS egyelőre még nem reagált az állításra.

Azóta történt

Előzmények