Az USA példát statuál egy kínai szoftverkalózzal

Az amerikai hatóságok bejelentették, hogy egy kínai üzletember vádalku keretében bevallotta, hogy különféle cégektől, illetve szervezetektől – kereskedelmi áron számolva – több mint 100 millió dollár értékű szoftvert lopott el és értékesített jogtalanul.

A többségében speciális feladatokra tervezett programokat a vádlott körülbelül 200 amerikai vállalattól szerezte meg, lopta el – köztük olyanoktól, mint a Microsoft, az Oracle, a Rockwell Automation, az Agilent Technologies, a Siemens stb. Az illető 2008 és 2011 között 61 országban, 325 feketepiaci értékesítési helyen jelent meg a szoftverekkel. Ami érdekes: a vevők között 28 amerikai államból is akadtak vevők, többek között egy NASA-mérnök és egy védelmi, illetve hatósági megbízásokat teljesítő kutató is.

A szoftverkereskedő Xiang Li (Hsziang-li) után a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) fedett ügynökei nyomoztak másfél éven keresztül, majd buktatták le és fogták el 2011 júniusában a Guamhoz közeli Saipan szigetén – elfogását és a vádemelést már tavasszal bejelentették. A különleges, kevesek számára értékes szoftvereket a Li egyébként töredékáron vesztegette, az ügynökök egy 150 ezer dollár értékű programhoz az akció során pár ezer dollárért már hozzájutottak.

szoftverkalóz

A híradások beszámolnak arról, hogy a férfi mindent bevallott, megbánását fejezte ki, ám arról nem tudni, hogy pontosan hogyan is jutott hozzá a nem mindennapi szoftverekhez, mint ahogy arról sem, hogy – bár a korábbi híradások egy társtettesről beszélnek – a kiterjedt tevékenységét vajon hogyan volt képes szervezeti háttér nélkül folytatni (előzetesen a DHS jelentéséből annyi sejthető, hogy egy lopott szoftverekkel foglalkozó szervezett bűnözői csoport tagja - és feltehetően árulója - Li).

Azóta történt

Előzmények