Hamarosan kész az új tenger alatti szuperkábel

Hirdetés

November elsején fontos állomásához érkezett annak a tenger alatti, nagy kapacitású, Unitynek elnevezett optikai kábelnek a lefektetése, mely új kapcsolatot létesít Észak-Amerika és Ázsia között a Csendes-óceánon keresztül – az óceán közepéről induló egyik kábelfektető hajó két hónap alatt elérte a japán partokat. Ahogy korábban már írtunk róla, e projekt egyik érdekessége, hogy a megvalósítást végző hat nagy iparági résztvevő egyike a Google (a többiek: az indiai Bharti Airtel, a malajziai Global Transit, a japán KDDI Corporation, a hong-kongi Pacnet, illetve a szingapúri SingTel.

Unity

Az új, körülbelül 300 millió dollárba kerülő kábel létrehozásának tervét 2008 februárjában jelentették be, s az elképzelések szerint a 2010 elején már működő új kapcsolat legalább 20 százalékkal növeli a két földrész között zajló adatforgalom kapacitását – s erre szükség is van, mivel 2002 és 2008 között évente közel 63 százalékkal nőtt meg a forgalom a kontinensek között, s ez a tendencia várhatóan tovább tart a következő évtizedben is, 2013-ra mostani forgalom megtízszereződését várják. A Los Angeles és a japán KDDI távközlési vállalat Tokió melletti központja között (innen osztják tovább az adatforgalmat Kelet-Ázsiába) kihúzott kábel teljes hossza körülbelül 10 ezer kilométer. A Unity tervezett maximális kapacitása 7,68 Tb/s, de időközben ezt az elvárást mérsékelték, s a kezdeti cél 4,8 Tb/s az öt, egyenként 960 Gb/s-os szálpáron (igaz, ez utóbbi érték is 75 millió egy időben lefolytatott telefonbeszélgetést jelent), s talán jövőre duplázzák majd meg a szálpárakat.

A konkrét munka egy részét a japán NEC Corporation kábelfektető hajója végzi (a másik résztvevő a Tyco Telecommunications), s az utolsó szálpár bekapcsolása után hamarosan indulnak a tesztek, hogy akár már a jövő év elején elkezdődhessen a teljes értékű üzem.

Azóta történt

Előzmények