Akár 10 év börtön is az online kalózkodásért

Csak épp az nem világos, kit is büntetnének, hogyan, és mi alapján.

Már jó ideje tart az a vita az Egyesült Királyságban, mely a szerzői jogi törvény módosításáról szól, és amelynek tétje az, hogy valóban drasztikus szigorítások lépnek-e életbe.

Hirdetés

A lényeg az, hogy egy, a helyi jogvédő szervezet (UK Intellectual Property Office – IPO) által szponzorált, a kalózkodás hatásairól szóló tanulmányban arra jutottak, hogy a jelenlegi szankciók nem elég elrettentőek, így azt javasolják, hogy komolyabb büntetéseket kell kilátásba helyezni. Egy bizonyított, online kalózkodásról szóló esetben eddig két év börtön a maximálisan kiszabható a terjesztőre, ám a javaslat szerint ezt ötszörösére, tíz évre kellene felemelni, vagyis arra a szintre, amit a bizonyított, fizikai kalózkodás esetében alkalmaznak. A szigorítás egyik alapja lenne az IPO szerint, hogy bűnszövetségben elkövetett bűncselekménnyé kellene átminősíteni a kalózkodást.


[+]

De fontos kijelenteni, hogy ez még csak tervezet, illetve az IPO kívánsága, valamint azt is, hogy az szervezet szándéka szerint nem a magánfelhasználókat akarják büntetni, hanem azokat, akik „nagy mértékben” lehetővé teszik a jogvédett anyagok letöltését – az nem tiszta a gumiszabályként olvasható javaslatból, hogy feltétel-e a jövedelemszerzés (Spanyolországban pl. csak akkor büntethető a tömeges megosztás, ha abból valakinek jövedelme származik), vagy egyszerűen csak maga a tömeges terjesztés lehet bűncselekmény. Ez az elképzelés így, a torrentoldalak világában semmiképp sem világos, hiszen ezekben a hálózatokban nem lehet egyetlen felelőst találni – esetleg a torrentoldalak üzemeltetőit lehet felelősségre vonni, akik mindeddig azért mentesültek, mivel tartalmat nem, csak hozzáféréseket osztottak meg. Bár ez utóbbi kijelentés sem állja meg a helyét, mivel a The Pirate Bayt épp ezen az alapon vonták eljárás alá.

Azóta történt

Előzmények