Újragondolt Longhorn-tervek

A Microsoft újragondolta a következő Windows-verzióval kapcsolatos terveit. Az új elképzelések szerint a Longhorn asztali és hordozható számítógépekhez írt változata 2006-ban, míg a szerverekhez szánt kiadás 2007-ben jelenik meg, ám a korábban beharangozott újdonságok egy része hiányzik majd az operációs rendszer repertoárjából.

A szoftvervállalat vezetői korábban folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy a Longhorn fejlesztése során nem egy önkényesen meghatározott megjelenési dátum az elsődleges szempont: fontosabb a forradalmi újdonságok bevezetése. Az idő előrehaladtával azonban egyre nyilvánvalóbbá lett, hogy a projekt túl szerteágazó, és – ha minden marad a régiben – a fejlesztés akár 2007-ig – vagy még tovább is – elhúzódhat.

Márpedig a Microsoft a Windows XP 2001. októberi premierje óta nem adott ki újabb teljes operációs rendszert, csak annak sajátos felhasználásra szánt változatait – a Tablet PC és Media Center Editiont – jelentette meg. A vállalatnak ráadásul nem egyszer kellett a Longhorn helyett más, sürgősebb projektekre koncentrálnia erőforrásait: a Windows-fejlesztőcsapat nagy része nem is olyan rég még a Windows XP számos biztonsági frissítést tartalmazó második szervizcsomagján dolgozott.

A lehetőségek mérlegelése után most a vállalat úgy döntött, hogy egyszerűsíti a Longhornt annak érdekében, hogy még 2006-ban piacra kerülhessen. Az operációs rendszer nem fogja támogatni a WinFS fájlrendszert, amely az asztali Longhorn megjelenésekor csupán fejlesztőknek szánt bétaként lesz hozzáférhető. Ennek ellenére azonban a rendszerben elérhető lesz egy új keresőszolgáltatás, amelynek segítségével a merevlemezen található különféle formátumú fájlokban lehet információk után kutatni.

Marad ugyanakkor a Longhorn két másik újdonsága, az Avalon grafikus felület és az Indigo kommunikációs architektúra, ám ezeket a Windows XP- és Windows Server 2003-felhasználók is telepíthetik majd. E lépéssel a Microsoft a fejlesztőket akarja meggyőzni arról, hogy nem kell a Longhorn széles körű elterjedését megvárni az új technológiák támogatásával.

Azóta történt

Előzmények