Az Apple helyett 3D nyomtatóban bízik a rendőrség

Nem kell a botrányos macska-egér harc, inkább nyomtatnak maguknak ujjat, amivel be tudnak lépni a lezárt telefonba.

Magad uram, ha szolgád nincsen - járhatott a Michigan State Egyetem biometrikus laborja előtt várakozó rendőrnek a fejében, aki még emlékezett, hogy járt az FBI, amikor egy bűnüggyel kapcsolatban az Apple segítségét kérték a nyomozók.

Az arcfelismeréssel, ujjlenyomat-olvasással és tetoválásegyezés-vizsgálattal foglalkozó Anil Jain professzor tanítványaival főleg olyan kísérleteket végez, amelyek segítik a biometrikus azonosítás biztonságának fokozását. A bejáratban várakozó hatósági személyek kérése éppen ezért szokatlannak számított praxisában: egy halott ujjlenyomatai alapján kell létrehozniuk 3 dimenziós replikát, amivel a rendőrség beléphet az áldozat okostelefonjába.

Azt nem tudni, mely ujjak nyitják a zárat, de a hüvelyk- és mutatóujjakra van a legnagyobb esély. "Szerencsére" a meggyilkolt férfi volt korábban előzetes letartóztatásban, így a hatóság mind a tíz lenyomattal rendelkezik. Az USA alkotmánya, egészen pontosan az ötödik módosítás értelmében attól nem kell tartani, hogy ha a telefonon az áldozatra terhelő bizonyítékok kerülnek elő, azokat felhasználják ellene, és nem csak azért mert halott, hanem mert nem kényszeríthető saját maga elleni tanúskodásra.

Mintát hozzá a rendőrségen tessenek kérni
Mintát hozzá a rendőrségen tessenek kérni (forrás: Charlie Leight, The Arizona Republic) [+]

Az egyetemnek néhány hétre is szüksége lehet, hogy az elkészült 3D nyomatokat átadják a hatóságnak. A precíz másolatkészítést még nehezebbé teszi, hogy olyan modelleket kell alkotni, amelyek alkalmasak az iPhone ujjlenyomat-olvasójával elhitetni, valódi, élő embertől (a tulajdonostól) származnak. Ehhez egy vékony fémrétegre is szükség lesz, ami az emberi bőrhöz hasonlóan vezeti az áramot. Ez technikai szempontból jelent kihívást, a morális része viszont nem az egyetemre tartozik.

A Fusion által megkérdezett biztonsági és technológiai területeken tevékenykedő kutató, Bryan Choi arra hívta fel a lap figyelmét, hogy a bíróságon különbséget tesznek az emberi elme által alkotott dolgok (mint egy megjegyzett jelszó) és a tárgyi bizonyítékok (DNS, vér, ujjlenyomat) között. Míg előbbieket védi az ötödik módosítás, utóbbiak nem számítanak "terhelő vallomásnak" akkor sem, ha ezek egyike kell a bizonyítékok megszerzéséhez.

Hogy adott esetben hogyan döntenek a kérdésről az erre felhatalmazottak, nem teljesen világos a kutató szerint sem, az viszont semmi esetre sem megnyugtató, hogy mindenféle hivatalos utat mellőzve egy speciális 3D nyomtatóval a hatóság a jövőben bekukkanthat az ujjlenyomattal védett készülékek adataiba is, ehhez csak a nyilvántartott mintázatok kellenek.

Azóta történt

Előzmények