Újabb rekordnegyedévet zárt a Microsoft

Vállalati és lakossági téren egyaránt jelentős forgalomnövekedésről számolt be a Microsoft a december 31-én lezárt három hónapos időszak eredményeit ismertetve. A vállalat éves összehasonlításban 21,5 milliárd dollárról 24,5 milliárdra növelte bevételét, a nettó nyereség pedig 3 százalékkal 6,55 milliárd dollárra emelkedett.

Hirdetés

A lakossági termékeket, szolgáltatásokat és saját eszközöket magába foglaló üzletág forgalma 13 százalékkal 11,92 milliárd dollárra nőtt, a Microsoft a negyedév során 3,9 millió Xbox One-t és 3,5 millió Xbox 360-at értékesített, és az előző negyedévhez képest a Surface tabletekből származó bevétele 400 millióról 893 millió dollárra nőtt, konkrét darabszámot ugyanakkor nem közöltek. A Windows felemásan szerepelt, míg az operációs rendszer alapváltozatának forgalma a PC eladásokkal összhangban jelentősen, 20 százalékkal csökkent, a Pro verzió licenceiből 12 százalékkal több fogyott, köszönhetően a fejlett piacokon sok vállalat mostanában kezdett gépparkjának frissítésébe. Az otthoni Office licencekből is egyre kevesebb fogy, de ez nem a programcsomag iránti érdeklődés csökkenésének köszönhető, hanem annak, hogy az előfizetéses modellben működő Office 365 egyre több felhasználót csábít át a hagyományos Office oldaláról. A keresők piacán a Bing részesedése a Microsoft szerint már 18,2 százalék, és a hirdetésből származó bevétel 34 százalékkal emelkedett.

A vállalati divízió szintén szépen teljesített, a bevétel 10 százalékkal 12,6 milliárd dollárra nőtt, és a Microsoft minden téren jelentős növekedést tudott elérni. Az Office 365 és az Azure előfizetők száma egy év alatt több mint a duplájára emelkedett, a fő hajtóerőnek számító licencértékesítési (SQL és Windows Server, System Center, SharePoint, Lync) tevékenység forgalma 10,9 milliárd dollár volt.

Mivel a Nokia akvizíciója még nem zárult le, a Microsoft ezzel kapcsolatban nem közölt információkat, de a Nokia tegnapi jelentése szerint a Lumiák forgalma a hagyományosan forgalomnövelő hatású ünnepi szezonban 8,8 millióról 8,2 millióra csökkent, ami nem túl biztató jel, bár éves összehasonlításban közel kétszer annyi fogyott a Windows Phone-os okostelefonokból, mint 2012 utolsó negyedévében.

Azóta történt

Előzmények

  • Egy évvel tovább biztosítja a Windows XP védelmét a Microsoft

    A hosszú és sikeres karriert befutott operációs rendszer támogatását a Microsoft néhány hónap múlva megszünteti, de a rosszindulatú programok elleni védelmet 2015 nyaráig biztosítani fogja.

  • Alan Mulally nem hagyja ott a Fordot a Microsoftért

    Hónapok óta tartotta magát a pletyka, hogy Alan Mulally lehet a Microsoft következő vezérigazgatója, a Ford vezetője –a vállalat igazgatótanácsának nyomására – tiszta vizet öntött a pohárba.

  • Az EU jóváhagyta a Microsoft-Nokia felvásárlást

    Az Európai Bizottság nemhogy feltételeket írt volna elő, inkább üdvözölte az új szereplő megjelenését.