Ugyanannyi illegális szoftver, nagyobb üzleti kár

A Business Software Alliance (BSA) ma hozta nyilvánosságra – immár negyedik alkalommal – a „Nemzetközi tanulmány az illegális szoftverhasználatról” című jelentését, melyet az IDC, a világ egyik vezető információtechnológiai piackutató és elemző szervezete készített.

A legújabb adatok azt mutatják, hogy az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya maradt a körülbelül 36 százalékos szinten 2006-ban, ugyanakkor a személyi számítógépekre telepített illegális szoftverekből származó iparági veszteségek mintegy egymilliárd dollárral csökkentek. A kár mérséklődése ellenére azonban az EU-ban keletkezett vesztségek továbbra is magasak, ezt az összeget 11 milliárd dollárra becsülik. Ugyanezen metódus alapján számolva, Magyarországon a 2005-ös 106 millió dollárral szemben 2006-ban 111 millió dollár, azaz mintegy 21 milliárd forint kár érte a szoftveripart.

„Noha a régióban fejlődés tapasztalható, még sok tennivalónk akad ennek a jelentős és egyre súlyosbodó problémának a kezelése területén. A kormányoknak, a kereskedelmi szervezeteknek és az üzleti világnak továbbra is hatékonyan kell harcolnia a szoftverkalózkodás ellen, annak érdekében, hogy a nemzetgazdaságokat és a helyi számítástechnikai ipart egyaránt érintő pénzügyi veszteségeket csökkenteni tudjuk” – mondta Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.


A Közép- és a Kelet-Európai régió adatai (2006)
A bal oldali oszlopban az illegális szoftverek aránya,
jobbra a becsült üzleti kár (millió dollár)

Az illegális szoftverhasználat aránya az Európai Unióban a 2003-as 37 százalékról csökkent egy százalékpontnyit, pedig az unió 2004-ben 25 tagúra bővült – ez a kalózkodás elleni erőfeszítések eredményességét tükrözi a régióban. A jelentős mértékű európai jogharmonizáció pozitív hatással volt a jogérvényesítési törekvésekre, amelynek köszönhetően az illegális szoftverek aránya stabil szinten maradt 2005 óta. Magyarország ugyanakkor a 22 országot magában foglaló közép-kelet-európai régió részét is alkotja, s miközben a régió 18 országában csökkent az illegális szoftverek aránya (például Románia: 72%-ról 69%-ra, Szlovákia: 47%-ról 45%-ra, Csehország: 40%-ról 39%-ra), addig Magyarországon nem történt javulás, és 100 új szoftverből 42 továbbra is jogszerűtlen módon került a számítógépekre.

„Sajnos a cégvezetők jelentős része a mai napig nem mérlegeli kellő körültekintéssel azokat a kockázatokat, amelyeket az illegális szoftverhasználat alkalmazása vagy akár csak eltűrése esetén vállal” – nyilatkozta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. „Különösen annak fényében elgondolkodtató a helyzet, hogy Magyarországon már 2003-ban is 42%-os volt a szoftverillegalitási arány. Mindenesetre jelentős reményeket fűzünk ahhoz, hogy az APEH-hel márciusban kötött megállapodásunk meghozza gyümölcsét, és a 2007-es számok már fejlődésről fognak tanúskodni. Érdemes megemlíteni, hogy az Európai Unión belül Görögország érte el a legnagyobb, 3 százalékpontos javulást, ott pedig éppen egy éve született megállapodás a BSA és a görög adóhatóság között.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények