Betiltották az Uber működését Németországban

A frankfurti tartományi bíróság elfogadta a Taxi Deutschland német taxistársaság kifogásait, és ideiglenesen megtiltotta az USA-ból indult globális cég, az Uber működését Németországban, arra hivatkozva, hogy megítélésük szerint a vállalkozás önkéntes sofőrjei nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel és biztosítással, így, amíg a teljes eljárás le nem zajlik és nem tisztázzák pontosan az Uber tevékenységének körülményeit, addig nem kínálhatják szolgáltatásukat – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az Uber képviselői a határozat után közölték, hogy megtámadják a határozatot, és nem fogják leállítani a szolgáltatást, vagyis Münchenben, Berlinben, Hamburgban, Frankfurtban és Düsseldorfban továbbra is futnak majd a kocsik.

Hasonló tiltó határozatokat már máshol is hoztak a vállalkozás ellen – pl. Hamburgban és Berlinben –, ám ez az első eset, hogy a teljes szövetségi államra kiterjesztette ennek hatályát a bíróság. (Hamburgban egyébként a múlt héten a perből az Uber jött ki győztesen – ha csak ideiglenesen is, mivel a tiltást formai hibák miatt visszavonták, ám az indoklásban a bíróság kifejtette, hogy a cég „valószínűleg” törvénytelenül működik, ám ezt egy másik eljárásban kell tisztázni.)

A taxisok egyébként súlyos szankciókat szeretnének elérni: minden illegális fuvar után 250 ezer eurós büntetést, illetve az Uber irányítóinak bíróság elé állítását.

Az Uber egyik fontos érve a perekben, hogy sajátos üzleti modelljük miatt nekik a sofőrök nem alkalmazottjaik, így felelősségre sem vonhatóak miattuk.

Harc mindenfelé

Mint korábban az IT café is megírta, a 2009-ben alapított Uber egy okostelefonos alkalmazáson keresztül nyújt személyszállítási szolgáltatást. A hihetetlen sebességgel növekvő és gazdagodó cég jelenleg 36 ország közel 130 nagyvárosában van jelen, a 2 évvel ezelőtti 75-höz képest most már több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, bevételét félévente megduplázza, értékét pedig több mint 18 milliárd dollárra (4000 milliárd forint) becsülik, ezzel az Uber a világ egyik legnagyobb startupja.

A szolgáltatás lelke egy, a Google térképével integrált alkalmazás, melyen keresztül a felhasználó egy gombnyomással hívhat egy autót, de egyebeket is tud: az igénybevevő látja a közelben tartózkodó Uber-kocsikat, nyomon követheti ezek mozgását, információkat kap a sofőrök egyes adatairól, illetve a szolgáltatásban kiérdemelt minősítéséről. Az értünk küldött taxis telefonon vagy szöveges üzenetben értesít minket arról, hogy elindult a térképen megadott találkozási pontra. És van egy nagy előnye: az utasnak a célba érkezéskor nem kell fizetnie, ez átutalással történik, a megtett út és eltelt idő alapján levonják az adott összeget a számláról: a bevételen az Uber és a sofőr 20/80 arányban osztoznak.

Az Uber és a hasonló vállalkozások megjelenését gyakorlatilag minden országban hatalmas felháborodás fogadta a taxisok részéről, gyakran a fizikai atrocitásokig elmenve. Helyzetük jelen pillanatban felemás: egyre nagyobb a rájuk nehezedő nyomás, ám ennek keményen ellenállnak, az ügyfelek többsége pedig kedveli őket. Épp emiatt már belső törések is vannak az új piacon, az ilyen cégek öldöklő küzdelmet folytatnak az utasokért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények