Fejezetenként árul szakkönyveket a TypoTEX

Nyílt napra és bemutatóra várja szeptember 28-án délután – 17 órától a BME ST. épület kiselőadójába – a szak- és tankönyvek iránt érdeklődőket a TypoTEX Kiadó. A cég egy a hónap végével záruló, EU-finanszírozású pályázat keretében megvalósított projektjéről, az Interkönyvről számol be, mely itthon újfajta konstrukcióban árul elektronikus könyveket. A vállalkozás által „interkönyvnek” nevezett kötetekből a tavaly január óta fejlesztett webáruházban jelenleg 250 található és vásárolható meg.

Hirdetés

„Aktuális és örök érvényű szakkönyvek és felsőfokú tankönyvek érhetők el itt elektronikus formában, köztük olyanok is, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók. Az Interkönyv lapon kizárólag jogtiszta anyagok szerepelnek, gondoskodtunk a letöltött e-könyvek sokszorosítás elleni védelméről, s olyan árszintet igyekeztünk megállapítani, amely versenyképes a fénymásolással szemben” – mondta Németh Kinga projektvezető.

Az oldalon elérhető kötetek tartalomjegyzéke, előszava és tárgymutatója ingyenesen letölthető, a további tartalom pedig fejezetenként is megvásárolható, azaz nem feltétlenül kell megvenni a teljes könyvet. Az árat oldalanként számítja a rendszer: egy teljes kötet oldalanként 3,50 forintba, fejezetként megvásárolva pedig oldalanként 4 forintba kerül.

A jelenleg elérhető készlet 60-70 százaléka tankönyv, ennek egyötöde a TypoTEX kiadványa, de képviseltetik magukat az áruházban más kiadók is: a Balassi Kiadó, a BBS Info Könyvkiadó és Informatikai Kft., valamint az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete. „Kezdettől fogva szívesen befogadtuk volna más cégek könyveit, s kész üzleti modellünk van a know-how átadására is. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a kiadók nagyon tartózkodóak” – állítja Németh Kinga.

Az oldalon megvásárolható könyvek Adobe PDF formátumúak, a másolásvédelem miatt azonban az Adobe Reader mellett egy – szintén ingyenes – plugint is telepíteni kell azokon a számítógépeken, ahol a felhasználó azokat olvasni szeretné. Korlátozás, hogy az Interkönyvön vásárolt művek csak számítógépen jeleníthetők meg, e-book olvasón, okostelefonon és egyéb hordozható eszközön egyelőre nem. A megvásárolt PDF fájlt összesen három regisztrált számítógépen engedi megnyitni a jogkezelőrendszer.

A TypoTEX várakozásai nem túl ambiciózusak: a projekt lezárása utáni első évben – vagyis 2011-ben – 3 millió forintos forgalmat várnak az Interkönyvtől, ami a terveik szerint 2012-re megduplázható.

Azóta történt

Előzmények