Újra kérhetnek programdíjat a nagy kereskedelmi tévék

A Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg az a kormányrendelet, mely szerint:

Hirdetés

 

Programdíj
[+]

 

Mindez azt jelenti, hogy programdíjat kérhetnek ezentúl az RTL Klub és a TV2 műsoráért a két legnagyobb nézettségű országos kereskedelmi tévécsatorna médiaszolgáltatói. Ez évi több milliárd forint plusz bevételt jelent számukra.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény meghatározása szerint jelentős befolyásoló erővel rendelkezőnek minősül a legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális és lineáris rádiós médiaszolgáltató, feltéve, hogy legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot.

A digitális átállásról szóló törvény módosításával tavaly június 30-án határozott úgy a parlament, hogy nem szedhetnek műsordíjat a legnagyobb televíziós tartalomszolgáltatók addig, amíg annak szabályait nem rendezi külön kormányrendelet, vagyis díjszedésre csak a kábeltévék voltak jogosultak: a digitális átállás óta a TV2 és az RTL Klub nem kérhetett pénzt azért, hogy műsoraikat eljuttassák a fogyasztókhoz a közvetítők (mint például a UPC, Telekom).

Azóta történt

Előzmények

  • MyTV bárkinek, HBO GO kábeltévé nélkül

    Az előfizetéses tévészolgáltatásoknak üzent hadat a Telenor. Nem igénylik a hűséget, és a telenoros mobil előfizetést sem.

  • Kevés a Smart- és 3D TV az országban

    A HD-t viszont szeretjük, minden második készülék képes rá. A magyar háztartások többsége csak egy televízióval rendelkezik és digitális adást néz.

  • Az Antenna Hungária is hibrid tv-t fejleszt

    Külön készülnek a jövő évi kiemelt sporteseményekre, de híreket, videós tartalmakat már most is nézhetünk.