Ilyen biztonsági hiba nincs, ezt nem fogod elhinni!

A tegnapi nap igen fontos, nem a zsanaihoz mérhető fontosságú biztonsági híre volt, hogy a magukat az Iszlám Állam híveinek mondó személyek szerdán este feltörték a globális francia televízió, a TV5Monde honlapjait, majd az összes csatorna adását megbénították: „Egyik csatornánkon sem tudunk sugározni, honlapjaink és közösségimédia-oldalaink ellenőrzése kikerült a kezünkből, mindegyiken az Iszlám Állam követelései láthatók” – nyilatkozta még a támadás idején a vezérigazgató az AFP hírügynökségnek.

A kalózok feltették a TV5Monde Facebook-oldalára olyan emberek állítólagos személyazonossági okmányainak és önéletrajzainak a másolatát, akik az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadjáratban részt vevő francia katonák hozzátartozói.

Hirdetés

Éjfél körül a TV5Monde szemmel láthatóan ismét ellenőrzése alá tudta vonni Facebook-oldalait, hajnali egy órára pedig a tévéadások is normál módon működtek, de a honlapok helyreállítása sokkal több időt vett igénybe.

A komoly politikai vihart is kavaró eset után a vizsgálat természetesen azonnal megindult, és a sajtó is kiemelt helyen foglalkozik az üggyel. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a tévé munkatársai akaratlanul is tovább növelték a botrányt.

Történt ugyanis, hogy a támadás után egy másik francia tévé riportot készített a TV5Monde-nál, és a nyilatkozó újságíró háta mögött a tájékoztató anyagok között ki volt függesztve egy papírlapra, szép nagy betűkkel a tévé több közösségi oldalának azonosítója és jelszava.

Rések a falon
[+]

A tudósítások nyilván azt emelik ki, hogy ha ilyen gondossággal kezelték a belépési kódokat, akkor a támadóknak nem lehetett nehéz dolguk. Ráadásul egy figyelmes twitterező kiszúrta, hogy a tévé YouTube-csatornájának jelszava „lemotdepassedeyoutube”, ami magyarul kb. annyit tesz: „a YouTube jelszava”.

Azóta történt

Előzmények