Popzenészek tisztelegtek Alan Turing emléke előtt

A brit társadalom máig tartó nagy adóssága, mely nem kevés feszültséget okoz, hogy a világ akkor egyik legtehetségesebb tudósa, informatikusa minden bizonnyal a még az 1950-es években is érvényes, a homoszexualitást drákói módon büntető törvények áldozata lett. Évtizedeket kellett várni arra, hogy Nagy-Britanniában hivatalosan is elismerjék, hogy Turingot – akinek óriási szerepe volt abban, hogy az ország sikerrel vette fel a harcot a 2. világháborúban a támadó Németországgal szemben – méltatlan módon üldözték.

Hirdetés

Ennek a szembenézésnek egy újabb fázisa, hogy a hajdan világhírű popcsapat, a Pet Shop Boys tagjai egy emlékműsort készítettek Turing tiszteletére, amelyben felidézik például Gordon Brown akkori kormányfő 2009-es nyilatkozatát is, amelyben nyilvánosan kért bocsánatot azért, hogy Turingot 1952-ben az akkor érvényes törvények alapján meghurcolták homoszexualitása miatt. Habár Brown bejelentése után egy elég keserű időszak következett, de pár évvel később, 2013-ban a tudóst utólag királyi kegyelemben részesítették.

Turingról azóta készült egy életrajzi film (The Imitation Game), melyet októberben mutatnak be, és a zenészeket ez  is inspirálta az 50 perces zenés művük megalkotásában, amit két napja mutattak be a BBC által szervezett eseményen a londoni Royal Albert Hallban. Az előadásnak kirobbanó sikere volt, a Juliet Stevenson narrációjával zajló bemutatót szűnni nem akaró vastapssal üdvözölték.

Ahogy az IT café is számtalanszor megemlékezett már cikkeiben róla, Alan Turing a háború idején a híressé vált Bletchley Parkban munkatársai segítségével olyan kódfejtő munkát végzett el, ami komoly segítséget jelentett a szövetségesek számára, ugyanis így hozzáfértek a németek titkosított üzeneteihez.

Turing halálának körülményeit máig homály övezi. Azt biztosan tudni, hogy homoszexualitására úgy derült fény, hogy áldozatként szerepelt egy rendőrségi eljárásban, ám az itteni kényszerű vallomása után hormonkezelésre ítélték. Két évvel ez után halt meg, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a történtek miatt végletesen kétségbeesett Turing öngyilkos lett – ám egyéb bizonyíték híján máig nem lehet kizárni a gyilkosságot sem, amelyet hívői azzal támasztanak alá, hogy a brit hatóságok a kor viszonyai között nem tűrték, hogy egy ilyen sokat tudó ember esetleg zsarolható szexuális orientációja miatt.

Előzmények