Túlélőpc

(IT.news szubjektív)

"Homokviharok, (valódi) poloskák, kieső elektromos ellátás, és még telefonvonal sincs? Az Intel számára ez nem probléma."

A fenti címmel került ma délelőtt szerkesztőségünkbe az Intel sajtóközleménye, melyből kiderül, hogy az Intel megalkotta azt a – közösségi PC-nek nevezett – személyi számítógépet, amely képes fejlődő országokban, bizonytalan áramellátás mellett, pornak és rovaroknak kitett környezetben is biztosítani egy-egy távoli közösség, falu vezeték nélküli internetes kapcsolatát. A WiMAX-alapon kommunikáló, speciális szűrőkkel és plusz akkumulátorral ellátott túlélőgépet a tegnap elkezdődött Intel Developer Forumon mutatták be – szól a sajtóközlemény.

Most azon gondolkodom, hogy vajon mennyire kell realitásérzékét veszítenie egy világméretű multi marketingcsapatának, hogy egy ilyen hírt teljes komolysággal tudjon valódi áttörésként kommunikálni.

Technológiai jelentősége kétségtelenül van a dolognak – dicső és szakembert próbáló feladat modern számítógépet működtetni szélsőséges időjárási vagy környezeti körülmények között. De az ezekről szóló híreket általában a "800 kilométert tett meg a sivatagban a narancslével működő robotautó"-típusúak mellé szokás besorolni az Érdekes és haszontalan rovatba. A "megajándékozzuk a fejlődő országokat az internet csodájával"-megközelítés első ránézésre kissé túldimenzionáltnak tűnik.

Természetesen magam is sok elemzést olvastam tekintélyes nemzetközi it-koponyáktól a "digitális szakadék" áthidalásának fontosságáról, mégis: ha az Intelnél úgy gondolják, hogy a fejlődő országok problémái között első helyen az internet-penetráció bővítése szerepel, akkor vagy nem sok fogalmuk van a betonacél főhadiszállás falain kívül kezdődő világról, vagy roppant cinikusak.

Mindenesetre érdeklődve fogom figyelni a jövőben, hogy a mentőmellényekbe vajon Blu-ray szabványú, vagy hagyományos DVD-lejátszókat kívánnak-e szerelni. Elvégre egy óceánon hánykolódva az egyik legfenyegetőbb veszély az unalom.

Szentesi Kálmán

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények