Túl kíváncsi volt a szlovák hatóság

Az egyik szlovák jog- és fogyasztóvédelmi szervezet (European Information Society Institute - EISi) arra a megállapításra jutott, hogy a szlovák hatóságok az elmúlt években többször indokolatlanul és bírósági engedély nélkül jutottak személyes információkhoz,melyeket a vonatkozó jogszabályok alapján a mobilszolgáltatók gyűjtöttek ügyfeleikről, illetve kommunikációjukról.

Hirdetés

A mobilszolgáltatók közel 16 ezer olyan hatósági kérelmet teljesítettek, melyek az elektronikus kommunikációval álltak kapcsolatban, jellemzően híváslistákat adtak át. A szlovák közlekedési és távközlési tárca adatai alapján a bíróságok ezek közül mindössze 2600-ra adtak engedélyt.


(forrás: ifex, Banksy)

Az alkotmánybíróság ma alkotmányellenesnek mondta ki a szlovák polgárok tömeges megfigyelését. A most érvénytelennek nyilvánított elektronikus hírközlési törvény rendelkezései többek között arra kötelezték a szolgáltatókat, hogy hat hónapig őrizzék meg az adatforgalmi és lokalizációs adatokat, valamint az információkat a kommunikációt végző felekről az internetes, e-mailes, illetve VoIP beszélgetések esetén. A többi elektronikus kommunikációs csatorna esetén 12 hónapig kellett megőrizni az adatokat: ki, mennyi ideig, mikor, hogyan és honnan kommunikált. A sikertelen hívásokat is logolták.

Az alkotmánybíróság mai határozata értelmében a hosszú ideig tartó tárolás beavatkozás a szlovák állampolgárok magánéletébe, akiket alapvetően meg kell, hogy illessen az ártatlanság vélelme. A részletes indoklást még nem hozta nyilvánosságra a bíróság, de az EISi értelmezése szerint a döntés megakadályozza a jövőben a lakosság ilyen mértékű megfigyelését.

Az Európai Unió tavaly tavasszal kihirdetett adatkezelési irányelveinek értelmében Szlovákiában előzetes intézkedésként azonnal felfüggesztették az adatgyűjtést, ma pedig teljesen eltörölték azt.

Azóta történt

Előzmények