Trükközik és részlegeket értékesít az AMD

Az AMD csütörtökön 197 millió dolláros veszteséget jelentett be a harmadik negyedévre, ami az egy évvel korábbi időszakhoz képest 26 százalékos visszaesést jelent. Lisa Su, a vállalat vezére csalódott, mert a Windows 10 megjelenésével arra számítottak, hogy jóval több chipet értékesíthetnek.

Hirdetés

Pár éve az AMD eladta a chipgyártó részlegét, de a csomagolási és terméktesztelési műveletek továbbra is a vállalat fennhatósága alá tartoztak, ezeket Kínában illetve Malajziában végezték. Csütörtökön a számok mellett bejelentésre került egy megállapodás: a Nantong Fujitsu Microelectronics 85 százalékos részesedést vásárol ezekből a folyamatokból, a fennmaradó 15 százalék marad csak az AMD-nél. Nagyjából 1700 dolgozót érint a változás, ők átkerülnek az új, közös vállalatba. Ez a tranzakció 371 millió dollárt hoz az AMD konyhájára, az alkalmazottak kiszervezése pedig jelentősen csökkenti a cég kiadásait.

A vezérigazgató további változtatásokat tervez a lejtmenet megállítására, például licencelheti szabadalmai egy részét. Su arról is beszélt, hogy a HP AMD processzorokkal szerelt vállalati laptopokat dob piacra, ami szintén bevételt jelent. Bár a számítási és grafikai szegmensben 12 százalékos növekedést ért el az AMD az előző negyedévhez képest, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva még ez is 46 százalékos visszaesést jelent. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy a grafikus részleget leválasztották az AMD-ről. A konzolok sem fogytak igazán jól, egyéves viszonylatban két százalékkal csökkent az eladás, de legalább az előző negyedévhez képest sikerült 13 százalékot javítani.

A bevétel az egy évvel ezelőtti 1,43 milliárd dollárról 1,06 milliárdra csökkent. A cég papírjai a negyed zárultával 25 centtel értek kevesebbet mint három hónappal korábban. A bejelentés nem nagyon lephette meg a befektetőket, ugyanis az árfolyam kevesebb mint egy százalékkal lett gyengébb mint a negyedéves számok ismertetése előtt, így ezek 1,96 dollárt értek csütörtök este.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények