Tovább dübörög az SAP HANA

Az SAP 2010-ben indította útjára forradalmi adatbázis-technológiáját, a HANA-t (High Performance ANalytic Appliance), mely új alapokra helyezte az adatok tárolását. A HANA a mai számítógépek leggyengébb láncszemét, a háttértárolót próbálja mellőzni. Bár az utóbbi években komoly térhódításba kezdtek a gyors NAND flash alapú SSD-k, de a szerverekbe szánt modellek ára továbbra is rendkívül magas, valamint azok sebessége is jócskán elmarad a rendszermemória tempójától, illetve ezen felül megbízhatóságukról is megoszlanak a vélemények. További negatívum, hogy az egyébként gyors háttértárolók teljesítményét még a különféle interfészek is korlátozhatják, míg a RAM a processzorok lapkájába integrált vezérlőnek köszönhetően közvetlenül a legutolsó szinten helyet foglaló gyorsítótár után következik. Utóbbi infrastruktúra a rendkívül alacsony késleltetés mellett meglehetősen nagy, akár több 10 GB/s-os sávszélességet tesz elérhetővé.

Az SSD-k elterjedésével párhuzamosan a memóriaárak meredek zuhanása szintén jellemző volt az utóbbi évekre, aminek okán egyre nagyobb kapacitású operatív tárral szerelt kiszolgálók és kliensek láttak napvilágot az árak számottevő emelkedése nélkül. Ezen események jelentős szerepet játszottak a HANA fejlesztésében, melynek kulcsa a relatív lassú háttértárolók mellőzése. A technológia a lemezek szerepét villámgyors, akár több terabájt kapacitású rendszermemóriával váltja ki, amivel az adatbázis gyakorlatilag memória-alapúvá (in-memory) válik. Az adatok megszületésük után a memóriában maradnak, ennek köszönhetően később is könnyedén, másodperceken belül elérhetőek, nincs szükség adat előkészítésre, csoportosításra. Természesen mindez még távolról sem jelent teljesen merevlemezek vagy SSD-k nélküli rendszereket, hisz a memóriába csak az úgynevezett "hot data" kerül, míg az archív, illetve egyéb, gyors elérést nem kívánó adatok továbbra is a különféle háttértárakon kapnak helyet.

Az SAP véleménye szerint, a nagy adathalmazok analízisét tekintve a HANA újraértelmezi a valós idejű végrehajtást mint fogalmat, ami radikális átalakuláshoz vezet, és új távlatokat nyithat az adatbázispiacon. Erre minden esély megvan, hisz a technológiával elérhető sebességnövekedés kis túlzás nélkül is drasztikusnak nevezhető. A vállalat több százszoros és ezerszeres gyorsulásról beszél, de kirívó esetekben akár százezerszeres tempó is elérhető. Példának okáért a HANA egy DNS-analízissel 1 perc alatt végez, míg mindez egy klasszikus, háttértár-alapú rendszer esetében nagyjából 2 napot vesz igénybe.

Bevezetése óta az HANA jelentősen gyorsította a vállalati döntéshozatalt a jobb üzleti analitikának köszönhetően, és a cég történetének leggyorsabban növekvő terméke lett, ezzel párhuzamosan pedig az adatbázispiac aktuálisan legdinamikusabban növekvő szereplője az SAP.

Széleskörű felhasználás

A közelmúltban megrendezett CeBIT alkalmával jó néhány, a HANA-val kapcsolatos partneri megállapodás került bejelentésre, és különféle bemutatókkal is szemléltették a rendszer hatékonyságát. A klinikai-molekuláris informatika egyik úttörőjének számító MolecularHealth nevű cég legújabb fejlesztése a különböző forrásokból származó orvosi, biológiai és gyógyszerészeti adatokat, valamint a beteg specifikus molekuláris és genomikai adatait és kórelőzményét összesíti, majd analizálja, immáron a HANA segítségével. Mindezzel gyors, személyre szabott és nem utolsó sorban hatékonyabb onkológiai kezelési alternatívákat képesek javasolni.

A közel 6,8 millió taggal rendelkező Német Labdarúgó-szövetség (DFB) egy 2017-ig szóló prémium partneri megállapodás révén gazdagodik a technológia előnyeivel. Ennek keretén belül a teljes ügyfélkapcsolati rendszer (CRM) HANA alapokra kerül át, mely többek között magában foglalja az elektronikus jegyrendszert is. Az új rendszer segítségével a szurkolók a meccsek közben valós idejű betekintést nyerhetnek a legkülönfélébb statisztikákba és a pályán történt eseményekbe. A játékosok különböző táblázatos, illetve karakteres mutatói mellett a felület az utóbbiaknál jóval látványosabb adatvizualizációra is képes lesz, mely funkciók összességében egy új szurkolói élményt ígérnek.

A BMW és az SAP által közösen kiállított, ConnectedDrive elnevezésű koncepcióra épülő kabrió is felbukkant. A megoldásra mint a lakásunk vagy éppen az irodánk kiterjesztésére érdemes tekinteni, mely ennek megfelelően folyamatos internetkapcsolattal rendelkezik. A járművek szakadatlanul továbbítják az összes begyűjtött menetadatot, így szinte egy négy keréken guruló szenzorról beszélhetünk. A beáramló információk központi elemzése után a rendszer különféle javaslatokat tehet a sofőr számára az adott útvonalat, vagy esetlegesen az annak végén a sofőrre váró találkozót illetően. Ezen felül az autó beépített érintésérzékeny kijelzőjén bármikor elérhető az ügyfélkapcsolati vagy akár a pénzügyi rendszer.


[+]

Meglehetősen látványos, szintén a HANA alacsony válaszidejét szemléltető bemutató volt a Manhattan minden egyes háztartásának energiafogyasztását modellező térkép. Ugyan a több mint 4 milliárd rekordból álló adatbázis a tavalyi évvel bezárólag került feltöltésre, de a prezentáció szempontjából ez nem igazán volt lényeges. A tetszőlegesen beállított dátum és időpont után az értékek gyakorlatilag azonnal láthatóvá váltak a megjelenítőn.

Költözik a Business One is

Nagyvállalati termékeinek HANA-alapra való átültetéséről még január folyamán beszélt az SAP, amit alig 2 hónap után a kisméretű cégek vállalatirányítási rendszere (ERP), a SAP Business One is követ. A jól skálázható szoftvercsomag natív üzleti intelligencia kiszereléssel rendelkezik, ellátták előre definiált dashboardokkal, számításigényes riportokkal, mint például ügyfélstátusz elemzések. A vállalat közlése szerint erősítettek a felhasználói élményen, valamint az internetes kereséshez hasonló funkcionalitással is megerősítették a gyors navigációt. A CeBIT-en elhangzottak alapján már több mint 24 vállalat tért át sikeresen a HANA-alapú Business One-ra.

A mobil az új desktop

Az SAP az iménti hangzatos címen tartotta előadását mobil eszközökkel kapcsolatos elképzelésiről, terveiről. Az okostelefonok és tabletek rohamos terjedésével jelentősen megnőtt a munkáltatók, illetve a munkavállalók mobilitása is, ami óhatatlanul kihat a szolgáltatókkal szemben támasztott elvárásokra. A hordozható eszközökre telepíthető alkalmazások segítségével az egyes, korábban még irodához kötött funkciókat akár zsebre is vághatjuk, ami rugalmasabb és produktívabb, akár menet közbeni munkavégzést tesz lehetővé. Például a dolgozók távolról is könnyedén elvégezhetik egyes feladataikat, akár útban a reptérre egy taxi hátsó ülésén, vagy egy tárgyalás közben is gyorsan és könnyedén lekérhető az aktuális raktárkészlet, melynek ismeretében hatékonyabbb döntés hozható. A mobil eszközök tehát növelhetik a produktív időt, ami összességében hatékonyabb munkavégzést eredményezhet, mely közvetetten pozitív hatással lehet versenyképességre is.


[+]

A vállalat ilyen irányú törekvéseinek egyik legújabb eredménye az SAP Mobile Documents, mely a korábban kizárólag belső használatra hivatott SAP Box immáron az ügyfelek számára is elérhető verziója lesz. A leginkább a népszerű Dropboxhoz hasonló alkalmazás a különféle számítógépek és mobil eszközök közötti fájlszinkronizációt hivatott megkönnyíteni. Erre manapság meglehetősen nagy igény mutatkozik, hisz a felhasználók döntő többsége egynél több eszközzel (számítógép, tablet, okostelefon stb.) rendelkezik. A prezentációt tartó Oliver Bussmann egyik legfőbb előnyként a biztonságot említette a teljesen publikus alternatívákkal szemben. A Mobile Documents sokkal inkább egy vállalati környezetre szabott alternatíva lesz, így például bizonyos dokumentumok könnyen megoszthatóak lesznek egyes kollégákkal vagy egy adott munkacsoporttal, míg mások teljesen priváttá is tehetők. A szoftver és egy megfelelő mobil eszköz segítségével jelentősen redukálható a munkához szükséges nyomtatott dokumentumok száma.

Az SAP hosszútávú víziója a HANA-alapú adatbázis által nyújtott valós idejű analízis ötvözése a szinte minden helyzetben zsebünkben lapuló valamely mobil eszközünkkel. Ezzel jóformán a nap minden percében a legfrissebb, éppen az adott pillanatban érvényes információk birtokában hozhatjuk meg a fontos döntéseket.

Azóta történt

Előzmények