Merész táblagéppel jelentkezik a Toshiba

A PC-iparban ma két trendi géptípus létezik: a netbook és a tablet. A notebooküzletágának 25. évfordulóját éppen most ünneplő Toshiba valószínűleg úgy gondolja, nem tévedhet nagyot az, aki e két népszerű kategóriát összegyúrja – hogy igazuk van-e, majd az idő eldönti.

A tegnap a jubileum miatt ünnepélyes keretek között leleplezett Libretto W100 e koncepció gyakorlati megvalósítása. Az újszerű hibrid annyiban netbook, hogy kis méretű kijelzővel rendelkezik, szétnyitható és Windows operációs rendszert futtat, de egyben tabletjellemzői is vannak, már ha annak számít a multi-touch érintésérzékeny kijelző és a gyorsulásmérő.

Toshiba Libretto W100

A készülék specifikációi egyébiránt egyediek. A gépben egy alacsony fogyasztású, 1,2 GHz-en működő Intel Pentium U5400 processzor dolgozik, a chipet 2 GB memória és egy 62 GB kapacitású SSD meghajtó szolgálja ki. A készüléket szétnyitva két 7 col átmérőjű, 1024 x 600 pixel felbontású LCD-kijelzőt láthat a felhasználó. Ezek közül az egyiken billentyűzet jeleníthető meg, ilyenkor a gép hagyományos netbookként használható, de ha 90 fokkal elfordítjuk az eszközt, az tabletté, e-könyv-olvasóvá válik.

A Windows 7 Home Premiumot futtató Libretto W100 súlya a kisebb, egy töltéssel kétórás működést biztosító akkumulátorral mindössze 699 gramm, de a négyórás teleppel is csak 819 gramm. A készülékben található wifi-, WiMAX- és Bluetooth-vezérlő, valamint egy 1,02 megapixel felbontású webkamera is.

A gyártó közleménye szerint a termék először Japánban kerül piacra, augusztus végén, majd – ha hazai pályán sikeres lesz – Európában és észak-Amerikában is bevezetik. Javasolt fogyasztói ára 120 000 jen, azaz körülbelül 1320 dollár lesz, ami jóval több, mint amit a klasszikus e-readerekért vagy éppen az iPadért kérnek a riválisok, talán ezzel is hangsúlyozni akarják: a Libretto W100 valami más.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem készül táblagépes kiadás az Ubuntuból

    A Canonical alapítója cáfolta, hogy a cég dolgozna ilyen verzió fejlesztésén. Inkább a netbookokra és egy „lájt” rendszerre koncentrálnak.