Több előfizető, változatlan nyereség a Pannonnál

A Pannon GSM idén az első negyedévben a bázishoz hasonló pénzügyi eredményeket ért el, bevétele 42 milliárd forint, adózás előtti eredménye pedig 9,2 milliárd forint lett. Némileg azonban csökkent a cég ARPU-ja, vagyis az egy előfizetőre jutó átlagos havi bevétele, ami a 2004 első negyedévi 4948 forint után idén 4664 forint volt, ám az egy fizetőre eső havi átlagos beszédperc időközben 111-ről 125-re emelkedett. E két fejlemény eredője az adózott nyereség stagnálása, illetve az EBITDA 16,7 milliárd forintról 15,4 milliárd forintra történő visszaesése.

A növekvő beszédforgalommal párhuzamosan növekedett az úgynevezett összekapcsolásidíj-állomány is, aminek tarifája viszont az említett időszakban nem mérséklődött jelentősen. A bevétel stagnálásához az is hozzájárult, hogy folytatódott az árerózió, vagyis az egy percre eső bevétel folyamatosan csökkent.

A társaság ügyfeleinek száma idén márciusban meghaladta a 3 milliót, ami 7 százalékos növekedés a bázishoz képest. Ezen belül a Pannon aktív ügyfeleinek száma ennél jobban nőtt, a tavaly első negyedévi 2,595 millió után idén az első negyedév végén 2,792 millió volt. Az Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint idén az új ügyfelek 50 százalékát a Pannon szerezte meg. A társaság a telített piac ellenére 0,2 százalékponttal növelni tudta piaci részesedését, vagyis a tavaly év végi 34,1 százalékról ez az első negyedév végére 34,3 százalékra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények