Világszerte ünneplik a tízéves Wikipediát

Wikipédia-logóMa ünnepli indulásának tizedik évfordulóját a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia, a Wikipedia. A 2001-ben Jimmy Wales által alapított tudástár havi 410 millió olvasójával mára a világ ötödik legnépszerűbb oldalává vált.

Pedig a kezdetek elég szerények voltak. A csillagászról szóló cikk például csupán annyiból állt: „Tudós, akinek kutatási területe a csillagászat.” Svédország leírása ennyiben merült ki „Ország Észak-Európában. Svédek lakják. A beszélt nyelv a svéd. Fővárosa Stockholm.” A fizikáé pedig: „A fizika egy nagyon tág téma.”

A szerény kezdetek után viszont a Wikipedia gyorsan fejlődött, és kevesebb mint egy hónap alatt ezer szócikk született. Az elkövetkező öt évben – az eredeti angol mellett – számos más nyelvű változata is létrejött, és az elkezdte túlszárnyalni a hagyományos hivatkozási forrásokat lefedettségben és esetenként elmélyültségben is. A népszerűség titka a wiki-modell: bárki szerkesztheti az összes cikket.

Helló, világ!

„Nehéz elképzelni, hogy már 10 éve, hogy először szerkesztettem a Wikipediát. Emlékszem arra a napra. Rákattintottam a szerkesztésre, és beírtam: »Helló, világ«. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szerkesztette Wikipediát, akik hozzájárultak ehhez a nagyszerű tudásbázishoz. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki olvassa” – idézi az oldalt fenntartó Wikimedia Alapítvány közleménye Jimmy Wales ötletgazda szavait.

A Wales által 2003-ban létrehozott közhasznú, nonprofit alapítvány kizárólag adományokból tartja fenn magát és épp most zárta le története legsikeresebb adománygyűjtő akcióját, félmilliónál is több adományozótól több mint 16 millió dollár gyűlt össze.

Világszerte ünnepelnek

A kerek születésnap megünneplésére ma közel 300 helyszínen gyűlnek össze világszerte a Wikipedia-közösség tagjai – például New Yorkban egy konferenciára, Prágában egy koncertre, Nairobiban egy iskolai projekt elindítására, Bukarestben egy sörözésre vagy Tel-Avivban egy filmvetítésre. A magyar közösség ma az Országos Széchényi Könyvtár nagytermében tart egy konferenciát, melynek előadói között van Gervai Péter, a magyar nyelvű Wikipédia alapítója, valamint Frank Schulenburg, az amerikai Wikimedia Alapítvány új közösségek megszólításáért felelős igazgatója is.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. A hazai enciklopédia 2010-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és fél ezer aktív szerkesztője van. Havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.

Azóta történt

Előzmények