Tiltanák a közösségi oldalakat az USA-ban

Hirdetés

Egy új, már elfogadás alatt álló törvénytervezet korlátozná a fiatalkorúak hozzáférését a közösségi oldalakhoz az Egyesült Államokban. Az „Online Ragadozók Semlegesítéséről” szóló törvény (Deleting Online Predators Act – DOPA) előterjesztői úgy vélik, hogy a fiatalok körében mind népszerűbb közösségi oldalak kiváló ismerkedési lehetőséget teremtenek például a pedofilok számára – írja a BBC.

A DOPA tervezetét Michael Fitzpatrick republikánus képviselő terjesztette a törvényhozó testület elé, s a szavazás előtt így indokolta szükségességét: „Az elterjedt közösségi oldalak, ha mondhatjuk így, a gyermekekre vadászók paradicsomává váltak.” A törvényjavaslatot a képviselőház július 26-án elsöprő (410:15) arányban fogadta el. A törvény hatálya kiterjedne mindazon szövetségi intézményekre, amelyek az amerikai Közhálón, az E-Rate rendszeren keresztül férnek hozzá a világhálóhoz (főként iskolák és könyvtárak tartoznak ide). Az Amerikai Könyvtáros Szövetség (ALA) szerint így minden második-harmadik könyvtárat érintené a rendelkezés.

A tervek szerint ezekben az intézményekben helyi szűrőket kellene alkalmazni, hogy a gyerekek ne találkozhassanak a „törvénytelen szexuális felkínálkozásokkal”, s a közösségi oldalakat ezután csak felnőtt jelenlétében használhatnák. Egyébként Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a pedofiloktól való rettegés miatt már ma is igen sok iskolában tiltják a fiatalok által annyira szeretett oldalak – például a MySpace, a Bebo, a Facebook, a Friendster és hasonlók – látogatását.

Per definitionem

Annak megállapítását, hogy mi számít közösségi oldalnak, a törvénytervezet a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) hatáskörébe utalná (a szöveg csak általános kritériumokat határoz meg: olyan oldalak számítanának ide, ahol lehetőség van személyes adatlap megalkotására, ahol csetelni lehet, s ahol átadhatóak a személyes információk). A tervezet kritikusai szerint a törvény szövege szerint túlságosan széles körben válnak a weboldalak letilthatóvá, hiszen szó szerint betartva a rendelkezést például a Slashdot és az Amazon is tiltott oldallá minősülhet.

Leslie Burger, az ALA elnöke szerint „a DOPA egy fölösleges és szükségtelen törvény”, mert egy másik, érvényben lévő rendelkezés – a gyermekek internettel kapcsolatos védelméről szóló – már tiltja a gyerekekre káros tartalmakhoz való hozzáférést. Közben a MySpace használóinak egy csoportja Save your Space címmel aláírásgyűjtést indított törvény ellen. Céljuk, hogy egy hónap alatt egymillió tiltakozó aláírás nyújthassanak be a törvényhozásnak.

A törvényjavaslat augusztus elején kerül a szenátus elé.

Azóta történt

Előzmények

  • Milliós fertőzés a MySpace-ről

    Több mint egymillió számítógépet fertőzött meg a MySpace közösségi portálon elhelyezett, spyware-rel bélelt reklámbanner.