A Teslát kiszolgáló megagyárat épít a Panasonic

Az USA-ban szeretne felhúzni egy megagyárat a Panasonic, ami új típusú EV-akkumulátorokat készít majd a Tesla számára.

Tovább folytatódik a Panasonic és a Tesla együttműködése.

A jelentések szerint a Panasonic az USA-ban vásárol földterületet azért, hogy egy új megagyárat építsen, amely új típusú EV-akkumulátorokat termel majd a Tesla számára. A megagyár több milliárd dollárba kerül majd, Oklahoma vagy Kansas adhat majd otthont az üzemnek, de a cél az, hogy közel legyenek a Tesla Texasban készülő új EV-gyárához.

Az NHK nem tudja, hogy milyen időbeli terveket rakott össze a Panasonic, és hivatalos bejelentést sem tettek egyelőre. Korábban azt közölték, hogy két japán gyárban is megindulhat az új típusú lítium-ionos akkuk gyártása a Tesla számára, még 2024 márciusa előtt.

A jelenleg a Tesla számára szállított akkuknál a 4680-as formátumúak (46 x 80 mm-es) nagyjából ötször nagyobbak, így a Tesla csökkenthetné a termelési költségeit és növelhetné a hatótávot (Musk néhány hete arról beszélt, a túl nagy súly és a növekvő költségek, vételárak miatt nincs értelme növelni a jelenlegi hatótávokat).

A Panasonic és a Tesla együttműködése több mint egy évtizede kezdődött, a japán cég akkor vált az egyik kulcsfontosságú akkubeszállítójává a Teslának. Azóta más cégek is szállítanak a vállalatnak, olcsóbb energiaforrásokat például a kínai CATL. A 4680-as akkuk gyártását tervezi egyébként az LG is.

Azóta történt

Előzmények