Terjed a Cabir mobilvírus

Az információbiztonsági szoftvereket fejlesztő Kaspersky Lab arról számolt be, hogy immár Oroszországban is megjelent a Cabir.A mobiltelefon-vírus. Ezt a kódot korábban a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kínában, Indiában, Finnországban, Törökországban és Vietnamban észlelték.

A fertőzött telefon egy Nokia 7610 series 60 (Symbian OS-alapú) platform volt, mely Bluetooth technológiát alkalmaz. A Kaspersky Lab elemzői megállapították, hogy a telefont az eredeti Cabir-variáns fertőzte meg, melyet 2004 júniusában azonosítottak. Ez a variáns egy kísérleti vírus volt. A legnagyobb probléma, hogy ez a kód most elszabadult, és Symbian OS rendszerű mobiltelefonokat támad. A féreg egy Symbian telepítőfájlba (.sis) csomagolva érkezik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül próbál továbbterjedni. Miután feltelepült a telefonra, a féreg automatikusan aktiválódik, és más Bluetooth technológiát használó eszközöket keres.

„A Bluetooth kapcsolatokon keresztül terjedő vírusok – többek között – azért veszélyesek, mert a hatótávolságuk ugyan csak néhány tíz méter, ám képesek falakon keresztül is kapcsolatot létesíteni, sőt, a vírus hordozója látótávolságunkon kívül, akár egy-két emelettel alattunk vagy felettünk is lehet” – mondja Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A mobiltelefonok fertőzései – és így a megelőző intézkedések is – nagymértékben különböznek az asztali gépekétől. A legfontosabb különbség, hogy a mobiltelefonok fertőzései többnyire zsúfolt helyeken történnek, ahol sok ember használja egyszerre telefonját. A megelőző intézkedések ezért kulcsfontosságúak a személyes adatok és a telefon védelméhez.

Azóta történt

Előzmények