Teljes gőzzel termelnek a világ chipgyárai

Az április-júniusi időszakban tovább nőtt a világ chipgyártóinak teljesítménye, és a legnagyobb volt az elmúlt négy évben – állapította meg most közzétett jelentésében a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) ágazati szervezet. A kapacitáskihasználtság az elmúlt hat negyedévben töretlenül emelkedett, és a második negyedévben elérte a 95,4 százalékot, mivel a mobilkészülék- és egyéb digitálisberendezés-gyártók mind nagyobb keresletet támasztanak. Ez a legmagasabb hányad 2000 harmadik negyedéve óta, amikor 96,4 százalékkal tetőzött a kihasználtság, majd eztán 2001-ben és 2002-ben jelentősen visszaesett.

A SICAS prognózisa szerint az év hátralévő részében viszonylag magas marad a kihasználtsági ráta, jövőre azonban csökken. Ennek oka, hogy mostanra ugyan számottevő rendelésállomány halmozódott fel, de a félvezetők egy része a jelenlegi kapacitáskihasználtság és termelési ütem mellett elkerülhetetlenül a tartalékkészleteket erősíti, így megkezdődik a készletfelhalmozás. Az idén várható 30 százalékos növekedés után ezért jövőre csak szerény mértékben bővül a chipgyártás a világon, 2006-ban pedig esetleg már csökken – állítja a SICAS jelentése.

A német Infineon chipgyártó ugyancsak közölte, hogy a globális chipgyártás növekedési üteme az idén várhatóan meg fogja haladni az általa áprilisban prognosztizált 22 százalékot annak ellenére, hogy az Egyesült Államok félvezetőpiacának bővülése ebben az esztendőben valószínűleg nem éri el a korábban prognosztizált 25–30 százalékot. Ezzel megerősítették a cég amerikai vállalata vezetőjének a Die Welt hétfői számában megjelent nyilatkozatát, amely szerint az árfolyamkockázatok és a magas olajár miatt némileg romlottak az ottani piaci kilátások.

Azóta történt

Előzmények