Csökkent a Telenor árbevétele, de a cég sokat költött fejlesztésekre

Felemás eredménnyel zárta tavalyi utolsó negyedévét a Telenor Magyarország ma kiadott gyorsjelentése alapján. A mobilszolgáltató bevétele éves szinten 42,04 milliárdról 39,36 milliárd forintra csökkent, a vállalat ezt részben bizonyos egyszeri tételek elszámolásával és az összekapcsolási díjak csökkentésével magyarázza. Az adózás, értékcsökkenési leírás és kamatok előtti eredmény (EBITDA) a működési költségek racionalizálásának köszönhetően viszont ennél jóval kisebb mértékben esett vissza, 11,65 milliárdról 10,88 milliárd forintra.

Hirdetés

Az előfizetők 3 millió 521 ezerről 3 millió 488 ezerre csökkent, az aktív SIM-kártyák alapján számított piaci részesedés 31,38 százalék volt. A mobilinternet-előfizetések számra jelentősen, 723 ezerről 973 ezerre nőtt, és a szolgáltató szerint 48 százalékkal többen interneteztek mobiltelefonon, mint egy évvel korábban. A Telenor által értékesített készüléknek már 77 százaléka okostelefon, a hagyományos mobilkészülékek a nagyon olcsó belépő kategóriás okostelefonok miatt rövid időn belül teljesen a perifériára fognak szorulni a kínálatban.

A szolgáltató látványosan tőkeberuházás jellegű kiadásait, míg 2012 utolsó három hónapjában 2,34 milliárdot költött el fejlesztési céllal, a tavalyi záró negyedévben 4,96 milliárdot. A pénz túlnyomó része hálózat- és szolgáltatásfejlesztésre ment el, ezek eredménye például a maximum 150 Mbps letöltési és 20 Mbps feltöltési sebességet kínáló Hipernet Pro és a MyTV, kizárólag a Telenor előfizetői számára elérhető, február végéig ingyen kipróbálható streaming tévészolgáltatás. A vállalat a digitális átállás miatt felszabaduló 800 MHz-es sáv tesztelését is megkezdte, és ehhez kapcsolódóan is fejlesztette hálózatát Budapesten és néhány vidéki városban.

Christopher Laska vezérigazgató elmondta, hogy a MyTV iránti érdeklődés felülmúlta az előzetes várakozásaikat, és Hipernet-előfizetőiktől is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak.

Azóta történt

Előzmények