Távozik a Sun vezérigazgatója

A március végén véget ért harmadik üzleti negyedévében 217 millió dollárra nőtt a Sun Microsystems vesztesége az egy évvel korábbi 28 millióról, miközben az árbevétel 21 százalékkal, 3,18 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat szerint mind a veszteség, mind a forgalom növekedéséért a StorageTek-akvizíció volt a felelős.

A negyedéves jelentésnél azonban sokkal jelentősebbnek ítélte a Wall Street Scott McNealy lemondásának bejelentését. McNealy (51) a vállalat társalapítója volt, és az elmúlt 22 évben elnök-vezérigazgatóként irányította a céget. Helyére most Jonathan Schwartz (40) korábbi elnököt és operatív vezérigazgatót nevezték ki. McNealy az igazgatótanács elnökeként továbbra is részt vesz a döntéshozatalban.

Schwartz elmondta, hogy nem terveznek alapvető változtatásokat a vállalat stratégiájában, de vezetése alatt nagyobb hangsúlyt kap a növekedés biztosítása és pénzügyi teljesítmény javítása. Elemzői kérdésekre válaszul az újonnan kinevezett vezér határozottan állította, hogy semmilyen jelentős leépítés nincs tervbe véve.

A befektetők jól fogadták a vezetőváltás hírét: a bejelentést követően a Sun-papírok árfolyama 8 százalékkal, 5,37 dollárra emelkedett.

Azóta történt

  • Sun-vason készült a Pata tanya

    Bivalyerős renderelő gépparkot épített a Sun a Steve Oedekerk által rendezett animációs filmhez.

  • Sun-központ jön Magyarországra?

    A Sun Microsystems költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhetően kerülhet hazánkba a belső szolgáltató központ.

  • Kemény leépítés a Sunnál

    Az elemzők szerint az irány jó, de még radikálisabb költségcsökkentésre van szükség a tartós nyereségességhez.

  • Derűlátó a Sun

    Egy év múlva tervez újra nyereséget a szervergyártó, amely az elmúlt negyedévben sok új ügyfelet szerzett.

Előzmények